luni, noiembrie 25
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Sub titlul incitant „Rătăciri”, prin Editura Nona, 2023, Piatra Neamț, Mihai Coșerariu propune cititorilor săi al IX-lea volum de poezii.

Lansarea acestuia a avut loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în 15.06.2023. Evenimentul în sine marchează împlinirea a 134 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, iar Asociația Culturală „Eu cred“ Tașca, județul Neamț, în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne (ANCMRRMAI), Filiala Neamț au organizat acest moment.

Invitații speciali ai lansării de carte au fost: Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, poetul Gheorghe Filip, din Miercurea Ciuc, Vasile Checheriță, poet, președintele ANCMRRMAI, Filiala Neamț si nu în ultimul rând, prof. drd. Elena Preda.

Cele 100 de texte poetice în concepția poetului reprezintă o împletitură de sentimente și trăiri firești ale poporului român. El este poetul care are întrebări și frământări obișnuite pe care le transpune în versuri, bucurându-se de fiecare clipă a vieții lăsând în urma sa lumină, creație și iubire în toate formele ei.

Planul conceptual al acestui volum este o întrepătrundere între Pământ și Divinitate, o tânguire a vieții în tumultul trăirilor de zi cu zi. Primul poem cuprinde tema iubirii „Acel Sărut”:

„Acel sărut l-am pus într-un potir,

Să beau din el și dincolo de moarte.”

Care este în simbioză cu iubirea divină, iar volumul este ca un mozaic de trăiri, reflecții și emoții pe care autorul ni le transpune în versuri bine echilibrate.

O carte pe care o poate parcurge orice iubitor de frumos, care ajută cititorul spre o reflecție a vieții dar poate fi și un îndemn spre a ne urma idealurile, un imbold al iubirii în toate formele acesteia. Versurile conțin un îndemn blând la o anumită conduită umană, „haideți să ne iubim” în orice împrejurare, împărtășind cu cititorii bunătatea, suferința, căldura sufletească, recunoștința și speranța pe care acesta nu o pierde niciodată.

Speranțe

„Iertați-vă azi, fiecare,

Păcatele grele și crude,

Fiți buni și uitați de trădare,

Iubiți-vă, nu ami fiți iude”

Autorul are o legătură strânsă și firească cu Divinitatea, iar rătăcirea lui nu este decât o căutare și o aflare a unor răspunsuri legate de freamătul gândurilor, a pasiunilor, a emoțiilor pe care poetul le gustă zilnic dar care poate fi și mesajul neamului românesc.

Undeva

„Undeva, Cineva, construiește

Adevăruri sculptate-n Cuvânt,

Undeva se mai naște un sfânt,

Undeva, Cineva, ne iubește.”

Roxana Gabor TĂNASE

 

Share.

Leave A Reply