„MONOGRAFIA DOMENIULUI BORCA ȘI SABASA-FARCAȘA DIN JUDEȚUL SUCEAVA” a apărut în 1906 la București, „Tipografia Gutenberg”. Autorul, Augustin Berian, a fost absolvent al Academiei Forestiere din Chemnitz-Germania și era la acea vreme administratorul Domeniilor Coroanei. Este prima monografie, prima lucrare științifică, minuțios documentată pentru acele vremuri. De la Dimitrie Cantemir, primul monograf al Moldovei,cu a sa „Descrierea Moldovei”, în care ne menționează și pe noi, pentru că venea la „băi” la Borcut (izvor cu apă minerală) nimeni nu s-a gândit să adune atâtea date geografice, istorice, etnografice într-o lucrare de mare întindere. Augustin Berian nu era de –al locului, dar s-a implicat cu tot sufletul și a lăsat urme trainice în toatedomeniile de activitate.
Sunt capitole dedicate plantațiilor și pepinierelor, personalului de serviciu, locuințelor. Locuințele există și astăzi, sunt clădiri de patrimoniu. Liceul Borca a întreținut și reparat două astfel de clădiri. În una funcționează CDI-ul, în a doua funcționează serviciul contabilitate. Cantoanele forestiere există și astăzi. Se face referire la gaterul de pe Bistrița, mori, pive, hotel (toate dispărute). Apoi, sunt descrise școlile, bisericile, atelierele școlare, cursurile pentru adulți, bibliotecile școlare, teatrele sătești. Sătenii au fost actori și spectatori la opereta „Prințul Puf”. Există o societate cultural-economică la Borca, unde se făcea lectură, se țineau conferințe. Din această societate s-a desprins o bancă (Societatea cooperativă). Se puteau face și asigurări pentru vite, în caz că erau atacate de animalele sălbatice. Ultimul capitol este dedicat proiectelor pentru viitor referitoare la plantarea râpelor, canalizarea pâraielor. După cum se poate observa, sătenii, cu siguranță au fost sceptici când s-a instalat Domeniul Coroanei la Borca, dar văzând că au început să apară schimbări în bine, s-au integrat. Au făcut teatru, au citit, au participat la împăduriri, la construirea drumurilor. Viața culturalăși economică era înfloritoare. Au acceptat modelul de casă cu hol pe mijloc, au primit sfaturi la conferințele la care au participat despre creșterea copiilor, întreținerea caselor, creșterea vitelor, igienă. Au participat la cursuri de alfabetizare.
Monografia lui Augustin Berian este un document prețios pentru cei care vor să-și cunoască trecutul local. Această lucrare a fost un punct de referință pentru „Borca, file de monografie”,autor Iolanda-Ana Lupescu, o amplă incursiune în istoria comunei Borca.
Iolanda LUPESCU