„DRAMATURGIE FOLCLORICĂ ILUSTRATĂ”, ANTOLOGIE CARE „ALEGE FOTOGRAFIA CA O MODALITATE INTERESANTĂ DE ÎNGHEŢARE A TIMPULUI”
În anul 2000, Editura Nona a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț scotea pe piaţa cărţii o lucrare foarte importantă, monumentală am putea zice „Panorama teatrului folcloric din judeţul Neamţ”.
Profesorul George Brăescu revenea atunci, în 2004, în atenția publicului iubitor de carte cu un volum – Dramaturgie folclorică ilustrată –, lucrare structurată în trei mari secțiuni: I. Tradiții strămoșești (A. Repertoriu dramatic/ Sărbători fericite), II. Tradiții sărbătorești creștinești (B. Repertoriu dramatic/ Irozii), III. Tradiții sărbătorești livrești (C. Repertoriu dramatic/ Haiducii din Carpați) – toate capitolele fiind însoțite de referințe repertoriale, note și ilustrații. La finalul cărții, cititorul găsește un amplu material bibliografic, precum și indicele dramelor și personajelor folclorice, indicele comunelor și dramelor folclorice din județul Neamț, indicele ilustrațiilor color.
Ideea de bază, de la care a pornit cunoscutul specialist în truda sa a fost credința că „fenomenul teatrului folcloric, cel puțin cel existent în județul Neamț, surprinde cel mai mult prin abordarea unor problematici extrem de variate, cu reverberații în istoricitatea și actualitate («Pacea generală»), în ruralitate și urbanitate («Jianu»), la autoritatea statală și comportamentul resemnat al omului simplu («Banda lui Bujor») și chiar la raporturile internaționale («Predarea lui Osman Pașa»).”
La rândul său, jurnalistul poet Nicolae Sava punctează: „Călăuzit permanent de un program de cercetare propriu, autoimpus de spiritul său de culegător de folclor, în tradiția marilor săi înaintași de pe aceste meleaguri, George Brăescu reușește să redea în paginile acestei antologii impresionanta diversitate a tradițiilor folclorice din Neamț și din Moldova, în parte. «Dramaturgia folclorică ilustrată», sistematizată, analizată și comentată de autor, este încă o confirmare a dăinuirii acestui neam de moldoveni de pe cele două maluri ale Prutului, neam ale cărui tradiții întregesc profilul etno-folcloric românesc.
Valentin ANDREI, Editura Nona din cadrul
Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț