Iubirea este cea care oprește lumea în loc, cea care a stârnit războaie și a construit lumi noi, renăscând din propria cenușă, asemenea oracularei Păsări Phoenix. Deși, în general, sunt percepute ca o lectură ușoară, romanele de dragoste constituie și o explorare a propriei personalități, oferind pasionaților acestui gen de literatură ocazia de a analiza multiplele fațete ale acestui sentiment, pentru că „împlinirea nu se poate realiza decât prin iubire, fiindcă ea vindecă nefericirea speței umane” (Platon).
Alături de eroina romanului, Ducesa, Margot, care ascunde misterul, istoria unei întregi familii, parcurgem un drum presărat cu aventură, pericol, o maturizare venită ca o avalanșă, cu rupturi familiale și sociale dramatice – pe fundalul peisajelor de o frumusețe amețitoare sau dimpotrivă, înfricoșătoare, aidoma evenimentelor care să înlănțuie într-o narațiune alertă și densă, situată în jurul anului 1749.
Personajele bine cizelate, descrierile vii și momentele de reflecție de o poezie aparte dau farmecul acestei cărți, memorabilă pentru eleganța scrierii, sensibilitatea regăsită pe fiecare pagină, respirația domoală a unui roman bine cumpănit. Toate au legătură cu biografia autoarei: simțul literar, dragostea pentru natură, obârșia și explică astfel acest roman creat acum mai bine de douăzeci de ani în localitatea natală. Rezultatul este o carte aproape perfect șlefuită narativ, construită cu răbdare și impregnată cu un stil propriu, inconfundabil. Un melanj între „După douăzeci de ani”, a lui Alexandre Dumas și „Mândrie și prejudecată”a lui Jane Austen.
Când scrii povești de dragoste, e foarte ușor să eșuezi în dulcegării; iar când relatezi istorii de familie nu este simplu să eviți truismele, la fel cum există riscul să devii ideologic încercând să prezinți detalii și epoci temporale dintr-o perspectivă subiectivă. Din aceste motive am apreciat cele două romane, datorită scriiturii curate, limpezi, captivante și pline de căldură umană. Așadar, o invitație la o lectură relaxantă în zilele friguroase de iarnă, în fața spectacolului naturii, alături de o ceașcă fierbinte de ceai!
Cristina CHIRILĂ
N.R.: Autoarea romanelor, Carla Montes, este cunoscută cititorilor revistei noastre, fiind o colaboratoare ce ne încântă cu articole de călătorie: Oana Raluca CIUCANU!