joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În 1984, debutau la Târgu-Neamț Colocviile de poezie, o manifestare creată de poetul Daniel Corbu, pe atunci instructor de teatru și poezie la Casa de Cultură Târgu-Neamț. Despre ideea acestor colocvii, poetul își amintește că „Ajuns la Tg. Neamț, după ce ilustrul Cenaclu de luni fusese pulverizat, mi-a venit ideea întrunirii poeților și criticilor literari tineri din întreaga țară. În carne și oase. Într-un oraș mic și frumos, vechi nod de căi cultural, unde s-a întâmplat să formăm o grupare poetică (Aurel Dumitrașcu, Gheorghe Simon, George Calcan, Radu Florescu, Nicolae Sava, Adrian Alui Gheorghe) sau, cum ușor exagerat spunea Laurențiu Ulici, Școala de poezie de la Târgu-Neamț. Așa s-a și fost făcut ca ei să sporească, în fiecare toamnă, poezia de la apa Ozanei și din mirificul ținut al Neamțului. Colocviile au fost un prilej extraordinar de intercunoaștere scriitoricească. Pe la întrunirile de la Târgu-Neamț au trecut cam toți poeții optzeciști. Moderatori au fost Laurențiu Ulici, Marin Mincu, Mircea Martin. Dacă au fost evenimente ieșite din comun? O groază! Riscuri erau peste tot și mai ales când era vorba de un fel de banchet (în sensul grecesc al vorbei!) al gureșilor poețiˮ (https://zch.ro/la-vanatori-neamt-cu-poetul-daniel-corbu/ (accesat la 10 februarie 2019).

Dar să revenim la prima ediție, cea din 1984, așa cum era prezentată în paginile ziarului „Ceahlăul”. Ea a debutat pe 20 octombrie 1984 (sâmbătă), sub organizarea Comitetului județean pentru cultură și educație socialistă, C.J.I.C.P.M.A.M. și Casei de Cultură din Târgu-Neamț, inițiatoarea manifestării. Timp de două zile, scria „Ceahlăul”, manifestarea reunea „reprezentați ai tinerei generaţii: critici literari, redactori de edituri și reviste de cultură, sub forma unor interesante dezbateri și mese rotunde, șezători, spectacole de muzică și poezie etc.ˮ Acțiunile au avut loc „atît la Casa de Cultură din localitate, cît şi la Întreprinderea de volvatir, Şcoala generală „Ion Creangă“ din Humuleşti, Liceul Industrial „Ştefan cel Mare”.

Organizarea la Târgu-Neamț a „Colocviilor de poezie” consacrate tinerei generaţii, fiind prima de acest gen din România, era justificată de „existenţa în oraşul de la apa Ozanei, ca de altfel în întregul nostru judeţ, a unei mişcări literare interesante şi fertile, a unui nucleu de talentaţi creatori care s-au afirmat cu deosebire în ultimii ani: Adrian Alui Gheorghe, Daniel Corbu, Aurel Dumitraşcu, Nicolae Sava, Gheorghe Simon, Radu Florescu, Mina Piăieşu, George Calcan şi alţii, trei dintre ei (Daniel Corbu, Aurel Dumitraşcu şi Nicolae Sava) debutând deja editorial în cursul acestui anˮ.

Programul primei ediții era următorul:

Sîmbătă, 20 octombrie,

ora 10, Casa de Cultură – deschiderea manifestării; ora 11, Casa de Cultură-manifestarea – „Poezia patriotică şi formarea conştiinţei revoluţionare a tinerei generaţii“; ora 14, Întreprinderea de volvatir: șezătoare; ora 17, întîlnire cu elevii de la Şcoala generală „Ion Creangă” Humuleşti şi Liceul Industrial „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamţ; ora 20, Casa de Cultură: „Daţi-mi un trup, voi munţilor! – recital din lirica lui Lucian Blaga susţinut de actorul Constantin Ghenescu de la Teatrul Tineretului.

Duminică, 21 octombrie,

ora 9, Casa de Cultură: recital de poezie patriotică. Creaţii originale în lectura poeţilor invitaţi;

ora 11, Casa de Cultură: masă rotundă: „Noi dimensiuni ale poeziei patriotice românești actuale”; ora 13: pelerinaj la Pădurea de argint, Casa memorială „Ion Creangă”, Casa memorială „Veronica Micle” şi Muzeul „Mihail Sadoveanu”; ora 16, Casa de Cultură: închiderea manifestărilor (Ceahlăul„, 2469, 20 octombrie 1984, p. 7.).

„Ceahlăul” din 27 octombrie 1984 concluziona aceste manifestări: „cele două zile de adevărată sărbătoare a poeziei tinere s-au încheiat cu dorinţa tuturor participanţilor ca, la Tîrgu Neamţ, Colocviile de poezie să capete o viguroasă tradiţie, prin mai larga lor deschidere tematică şi organizatorică (antrenînd, evident, şi Uniunea Scriitorilor), prin dezvoltarea modalităţilor de contact cu marele publicˮ. Ceahlăul”, 2470, 27 ocotmbrie 1984, p. 7.

Între 23—25 octombrie 1987 avea loc cea de a IV-a ediție a Colocviilor de poezie, „manifestare care s-a impus ca un reper în viaţa noastră literară, reunind poeţi şi critici literari din întreaga ţară. Ca şi la ediţiile precedente, organizarea Colocviilor beneficiază de contribuţia şi colaborarea C.J.C.E.S. Neamţ, C.J.I.C.P.M.A.M., Comitetul Judeţean al U.T.C., Uniunea Scriitorilor din R.S.R. şi, bineînţeles, ale Casei de Cultură din Târgu Neamţ, iniţiatoarea acestor reuniuni”.

Un argument al existenței acestei manifestări, scriau cei de la „Ceahlăul”, îl reprezintă prezența „unui nucleu de tineri poeţi, alcătuind ceea ce tot mai mulţi comentatori ai fenomenului literar au numit „şcoala de poezie de la Tîrgu Neamţ”, şase dintre ei debutând în volum în ultimii trei ani.” Ceahlăul”, an XX, nr. 2625, 17 octombrie 1987, p. 4. În orașul de pe Ozana, „lunar, se organizează Salonul de poezie, activitate intrată deja în conştiinţa iubitorilor de frumos, care facilitează cunoaşterea «pe viu» a literaturii române actuale… Un critic literar spunea că Tîrgu Neamţ este în prezent oraşul cu cei mai mulţi scriitori la mia de locuitori (numai în ultimii 3 ani s-au înregistrat 8 apariţii editoriale). Astfel, a fost posibilă iniţierea şi organizarea la Târgu Neamţ a Colocviilor de poezie, manifestare unică în ţară, adevărată sărbătoare a poeziei româneşti”. (Idem, nr. 2626, 24 octombrie 1987, p. 4.)

Ediția din 1987 a cuprins în programul ei dezbateri, şezători literare, întâlniri cu publicul cititor din întreprinderile oraşului şi din şcoli, sub genericul „Actualitatea poeziei, poezia actualităţii“, cu participarea criticilor literari, Marin Mincu, Laurenţiu Ulici, Gheorge Grigurcu, Al. Călinescu, Mihai Dinu Gheorghiu, Al. Cistelecan și a tinerilor poeţi Ion Mircea, Liviu Ioan Stoiciu, Florin Costinescu, Ion Mureşan, Dan David, Nicolae Băciuţ, Lucian Vasiliu ş.a. Ultima zi a manifestării a prilejuit acordarea premiului Colocviilor de poezie pentru cea mai bună apariţie în volum, poetului Adrian Alui Gheorghe, pentru debut în volumul „Poeme în alb-negru”. (Idem, nr. 2667, 31 octombrie 1987, p. 4).

În 27 octombrie 1989, debuta cea de a VI-a ediție, cu participarea a numeroşi poeţi şi critici literari din judeţul Neamț şi din ţară. „Temele actualei reuniuni sînt: «Tînărul scriitor şi realitatea socialistă a patriei» şi «Existenţă şi scriitură», dezbaterile fiind găzduite la sediul Centrului de creaţie şi cultură socialistă «Cîntarea Romîniei» din Tîrgu Neamţ. Programul manifestării este completat de şezători literare şi întîlniri cu oameni ai muncii  din unităţile economice ale oraşului, cu elevi, pelerinaje la muzeele şi casele memoriale din zonă. Publicul prezent a asistat la un recital de versuri în lectura participanților, între care Dumitru Chioaru, Aurel Dumitrașcu, Emil Nicolae, George Vulturescu, Adrian Alui Gheorghe, Constantin Hrehor, Dumitru Păcuraru, Bianca Marcovici, Ion Pintea, George Calcan, Nicolae Sava, Daniel Corbu ș.a.  Recitalul de poezie „De dragoste de cuvinte”, din creația lui Nichita Stănescu, prezentat de un grup de actori de la Teatrul din Satu Mare, pelerinajele la casele memoriale din zonă și decernarea premiilor  acordate volumelor de debut „Frontiera dintre cuvinte” de George Vultur și „Cuvânt înainte” de Cristian Popescu au completat ediția, relansându-i ambițiile și sugerându-i totodată noi teme de abordat. (Idem, nr. 2731, 28 octombrie 1989, p. 8; nr. 2732, 4 noiembrie 1989, p.3.)

Într-un interviu, inițiatorul acestor colocvii, poetul Daniel Corbu, își amintea că „s-au citit aici cele mai dure, subversive poeme, refuzate oricând de cenzură, au fost rostite discursuri libere despre condiția scriitorului și despre o altfel de angajare decât cea impusă de ideologia comunistă. Din această cauză, ediția din 1988 a fost interzisă înainte cu câteva ore de a începe. Dar nimic nu se compară cu entuziasmul tinereții! Am continuat colocviile până la ediția a X-a, în 1993, când am considerat că ele și-au făcut datoria ca mod de rezistență intelectuală față de imbecilitățile sistemului politic, dar și ca identificare a generației la nivel teoretic, prin conferințele sau discuțiile de vădită seriozitate și responsabilitate intelectuală. Îmi place să cred că întrunirile de care vorbim au marcat orice participant, care le-a asimilat unui romantism tineresc de bună calitate. (https://zch.ro/la-vanatori-neamt-cu-poetul-daniel-corbu/( accesat la 25 martie 2019).

 

Emanuel BĂLAN

Share.

Leave A Reply