Una din cele mai mari bucurii pentru un elev este venirea vacanței de vară. Și cum poate mai frumos să o petreacă decât pornind în tabere sau excursii, pe cât mai mult posibil. Acest lucru presupune plecare de acasă cu bagaj potrivit, voie bună și cu speranța că vor avea parte de experiențe și lucruri noi, dezvoltându-se emoțional și social. Prietenii noi, prilej de a socializa într-un altfel de mediu decât cel de acasă, dar cel mai mare câștig cred că este deprinderea responsabilităților.
Exact aceste lucruri s-au întâmplat în tabăra de fotografie „Generația Verde” organizată de Asociația „Potaissa Art” în colaborare cu Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca și Liceul „Nicolae Nanu” Broșteni. În perioada 14-18 iulie, patruzeci de elevi de la cele două licee, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, însoțiți de inimoasele profesoare Nicoleta Ciubotă, Ana-Maria Baroiu și subsemnata, am pornit într-o experiență vizuală și educativă pentru cei pasionați de fotografie, desfășurată în peisajul spectaculos al localității Tulgheș, județul Harghita. Nu în ultimul rând, cei care ne-au angrenat în această evadare au fost minunații soți Iulia și Sebastian Luca, fondatorii Asociației „Potaissa Art” , „încurajați” în acest proiect de Administrația Fondului Pentru Mediu. Pentru cele cinci zile gazdă ne-a fost Pensiunea „Malvimend” condusă de doamna Mihaela Petrache, o doamnă drăguță, care știe foarte bine că zâmbetul și amabilitatea sunt cartea de vizită a unei pensiuni, la fel ca și angajații acesteia (recomand să mergeți acolo, nu veți regreta!). Poate așezarea la poalele munților, unde răsăriturile încă miros a rouă, iar pădurile șoptesc povești de demult, a făcut ca totul să fie la superlativ. Ascuns între Munții Hășmaș, Ceahlău și Bistriței, Tulgheșul este mai mult decât o localitate – este un cadru viu, perfect pentru fotografia de peisaj, documentar sau portret în natură. Cu păduri dese, poteci ascunse, izvoare limpezi și lumini spectaculoase la apus, fiecare colț devine o scenă. O mână de tineri curajoși, „înarmați” cu aparate foto sau pur și simplu telefoane mobile, au învățat să surprindă lumea prin lentila aparatului foto. Tabăra de fotografie organizată în Tulgheș a fost nu doar o evadare din cotidian, ci o adevărată aventură vizuală. Îmbinând tehnica fotografică, drumețiile montane și creativitatea liberă, această tabără devenind o poartă spre o altfel de cunoaștere – a naturii și a sinelui.
Am avut un program foarte bine stabilit, pe zile, cu înviorare, mic-dejun, activități tematice cu diverși invitați de la Asociația Fotografilor Profesioniști din România, lansare de carte („Două Inimi”-Ștefania și Cristina Bulache), expoziție de carte pentru copii, multă muzică folk, drumeții și shooting, normal- prânz și cină, foooarte mult fotbal și baschet, dar și alte jocuri distractive pentru copii, proiecții de filme. Plictiseala nu a avut ce căuta în tabără! Am socializat și cu copiii de la Căminul „Bread of Life” Broșteni, însoțiți de seniorii familiei Parasca, niște oameni cu totul deosebiți. Mi-a plăcut foarte mult ziua fără telefonul mobil, o multitudine de jocuri ocupând timpul: remmy, cărți, construind din piese lego aparate fotografice futuriste. A fost organizat și un concurs de lego sponsorizat din banii pensiunii cu cele mai interesante lucrări, Dragi părinți, se poate fără telefoane mobile, nu a fost nicio tragedie!
L-am aniversat pe Sebastian Constantin, care își va aminti cu emoție de această frumoasă surpriză pusă la cale de mama sa, familia Luca, și doamna Petrache. Dar am mulțumit public și minunatului personal de la bucătărie, și nu numai, care a pregătit bucate alese și au fost foarte ospitalieri.
Deserturile și pepenii dulci aduși de doamna Nicoleta Ciubotă o să ne amintească pentru o perioada lungă de timp cât de frumos a fost în tabără.
Cireașa de pe tort a fost prezența domnului Codrin Anton, fotograf acreditat la Euro 2024, membru în Asociați Artiștilor Fotografi din România, președinte al Clubului Fotografilor Suceveni. Are în palmares mai multe premii în domeniul fotografiei. Acesta a venit însoțit de suită de fotografii realizate de dânsul la Euro 2024. Cel care a recunoscut cei mai mulți fotbaliști din imagini a primit ca premiu, la alegere, un tablou. Acesta a fost Matei Ciubotă care a recunoscut 42 de nume de fotbaliști celebri. Așchia nu sare departe de trunchi, toți membrii familiei Ciubotă sunt mari iubitori de fotbal. Bucuria a fost maximă, iar tabloul cred că stă la loc de cinste în camera lui Matei. S-au realizat foarte multe fotografii artistice și în mișcare, s-au utilizat aparate foto de înaltă calitate, o ocazie unică în viața fiecărui participant.
Onorată să particip în această tabără extraordinară, pusă la punct minuțios și în care, cu siguranță, s-au legat prietenii între elevii celor două licee, nu pot decât să le mulțumesc celor care mi-au oferit această șanșă.
Și nu uitați: „Fotografia este o poveste fără cuvinte”.
Despina GHEORGHIU