În ultimii ani, Școala Gimnazială din Grinţieş a reuşit rezultate deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare. Primăvara acestui an este însă una extraordinară pentru mica şcoală din munţi. O încununare…
Primul rezultat important: câştigător al „Olimpiadei Satelor la Matematică”: Matei Daniel Dieaconu la clasa a VIII-a, câştigător detaşat, care va merge la faza naţională din 17-19 mai de la Cluj-Napoca. Matei a mai avut premii la acest concurs: în clasa a IV-a – locul II, la diferenţă de 0,15 puncte, în clasa a VII-a, locul II, după o departajare pe acelaşi punctaj.
În 2020, Antonia Răşchitor, clasa a VIII-a, participa la Olimpiada de Istorie, etapa judeţeană şi obţinea punctajul necesar pentru o participare la o etapă naţională. Casian Vatamanu obţinea Premiul I cu 91 de puncte „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”. Matei Daniel Dieaconu obţinea 100 de puncte la „Mica Olimpiadă de Geografie Terra” şi urma faza naţională. Dar aceste faze nu s-au mai ţinut. A urmat pandemia şi olimpiadele nu s-au ţinut nici în anul următor.
În anul 2022-2023, Casian Vatamanu obţinea o „Menţiune” la Olimpiada de Geografie, faza judeţeană, iar Anastasia Cotârgăşanu, tot „Menţiune”, locul 6, la Olimpiada de Istorie, faza judeţeană. Matei Daniel Dieaconu obţinea Locul II la „Olimpiada Satelor la Matematică”, Locul VI la Olimpiada de Fizică, Locul VI la Olimpiada de Matematică şi Premiul I la „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”, urmat de Premiul al III-lea la etapa naţională. Clasa a VIII-a a adus pentru el Locul I la „Olimpiada Satelor la Matematică” şi urmează participarea la faza naţională, dar, totodată participarea la faza naţională şi la Olimpiada de Fizică (Oradea) şi Olimpiada de Matematică (Braşov).
Elevii Elena Amăriucăi şi Norbert Panţiru au obţinut locul al II-lea la Olimpiada Judeţeană de Educaţie Socială şi vor participa la faza naţională a acestei competiţii la Slobozia.
Casian Borşuc a obţinut Premiul al II-lea la „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”, etapa judeţeană.
Elevii școlii au fost participat atât la Olimpiada de Limba și literatura română (OLLR), cât și Olimpiada Națională Lectura ca abilitate de viață (OLAV). În anul școlar anterior cinci elevi s-au calificat la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română, elevul Norbert Panțiru obținând 83 de puncte (singura școală din zonă care a participat).
În anul școlar 2022-2023, după etapa locală a OLLR, organizată la Borca, s-au calificat patru elevi la etapa județeană (primii din zonă): Popovici Maria și Panțiru Norbet, la clasa a VII-a, Modovanu Ana- Maria și Zaharia Camelia, din clasa a VIII-a. La etapa județeană, din 4 martie 2023, desfășurată în trei centre, școlile din zonă au fost arondate la Liceul „Vasile Conta” din Târgu–Neamț, a obținut mențiune, cu 84 de puncte, Ana Maria Moldovanu. Tot în acest an, după etapa locală, au obținut peste 85 de puncte la OLAV patru elevi și s-au calificat la etapa județeană a acestei olimpiade (care s-a desfășurat la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra-Neamt, pe 25 martie). A obținut 56 de puncte (din 60) Topoliceanu Teodora, care a ocupat locul 2 pe județ (58 de puncte fiind cel mai mare punctaj) și mențiuni, tot la etapa județeană, elevele Vatamanu Iustina, 53.5 puncte și Zaharia Camelia, 52 de puncte.
Daniel DIEACONU