sâmbătă, noiembrie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Asociaţia Grupul de Acțiune Locală Ceahlău reprezintă un parteneriat privat-public care, sub forma unei organizații non-guvernamentale, are ca scop principal sprijinirea dezvoltării comunităţilor din teritoriul microregiunii prin identificarea nevoilor locale şi promovarea cooperării în vederea soluţionării acestora într-un mod cât mai eficient.

Teritoriul GAL, denumit generic microregiunea CEAHLĂU include localitățile Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Ceahlău, Dămuc, Farcașa, Gîrcina, Grințieș, Hangu, Poiana Teiului, Pipirig, Tarcău, Tașca, Pângărați și orașul Bicaz.

Obiectivul principal al asociației este acela de a implementa o Strategie de Dezvoltare Locală în conformitate cu principiile LEADER, în vederea atragerii de finanțări nerambursabile pentru susținerea de investiții în teritoriul acoperit, prin programul PNDR.

În acest context, în perioada de programare 2007-2013, respectiv 2014-2020, au fost finanțate și implementate proiecte de investiții realizate de beneficiari publici și privați de pe teritoriul GAL, ce au răspuns obiectivelor cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală.

Pe parcursul implementării celor două strategii, echipa tehnică GAL și partenerii locali ai organizației și-au dezvoltat și perfecționat abilitățile și competențele, pentru a oferi informații despre măsurile de finanțare incluse în strategie, pentru a garanta evaluarea, selecția de proiecte și monitorizarea implementării acestora pe parcursul perioadei de programare, oferind astfel organizației statutul unei autentice autorități de management la nivel de microregiune.

În perioada de programare 2007-2013, organizația noastră a fost studiată la nivel local și național ca urmare a modului inovator de organizare și dezvoltare a acțiunilor de promovare și informare a strategiei, în raport cu personalitatea și specificul spațiului cultural local al teritoriului.

În acest context, evenimentele de promovare/informare ale S.D.L. desfășurate în perioada 2014-2015 în diverse locații pitorești de pe GAL, cunoscut sub numele de „Împreună dezvoltăm Microregiunea Ceahlău” au inclus pe lângă prezentarea acțiunilor disponibile de finanțare sau realizări GAL și acțiuni de promovare a producătorilor locali, organizarea de târguri de prezentare a produselor tradiționale și meșteșuguri locale.

În perioada de programare 2014-2020, organizarea de evenimente locale a continuat, de data aceasta ca un festival anual numit „Ceahlău-Tărâm de poveste”, prin care promovăm împreună cu actorii locali, frumusețea zonei, tradițiile culturale și resursele naturale, producători, artizani care păstrează tradițiile locale.

Tot în această perioadă de programare am implementat în parteneriat cu alte patru GAL-uri (GAL Calafat, Asociaţia „Microregiunea Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor GAL, Asociaţia „Poarta Almăjului” și Grupul de Acțiune Locală Clisura Dunării) proiectul „Cunoaşterea şi promovarea identităţii şi culturii locale din teritoriul GAL”, al cărui obiectiv vizează promovarea și conservarea resurselor locale, în scopul folosirii resurselor de patrimoniu într-un mod durabil și echilibrat.

Proiectul a vizat:

– desfășurarea a 10 evenimente de promovare comune, la care au participat diverși producători de produse tradiționale și mesteșugari din teritoriile GAL-urilor partenere, având ca scop promovarea lanțurilor scurte. De asemenea, s-a înlesnit producătorilor locali posibilitatea de a accesa noi piețe, de pe teritoriile GAL-urilor partenere;

– valorificarea potențialului turistic și ecoturistic local și creșterea notorietății teritoriilor GAL ca destinații turistice deosebite la nivelul României, prin introducerea conceptului de utilizare a internetului în scopul promovării identităţii şi culturii locale și informării turiștilor despre acestea. Aceste obiective se vor realiza prin crearea unei aplicații informatice pe telefonul mobil și web, comună pentru cei cinci parteneri.

 

Echipa tehnică GAL Ceahlău

Share.

Leave A Reply