Turiştii români iubesc litoralul Turciei. E o dragoste de câţiva ani buni ce l-ar fi enervat la culme pe Stefan cel Mare de ar putea să călătorească în timp şi să vadă cum românii cuceresc ţărmurile calde ale duşmanilor, în costume de baie. Sau poate s-ar fi bucurat că noi mergem acum în număr mare la ei şi poporul cuceritor de altă dată se dă peste cap să ne facă toate mofturile pentru a de determina să revenim. Şi o facem an de an.
Pentru că aici s-au întâlnit şi convienţuit grecii, romanii, bizantinii şi otomanii, oraşul este un amestec colorat de arhitectură, cu vestigii din toate perioadele, cu urme ale fiecărei civilizaţii ce au reuşit să se îmbine şi să supravieţuiască. Un adevărat muzeu în aer liber ce invită să fie descoperit unde moscheile vechi se amestecă cu porţile romane, cu ziduri bizantine şi urme ale vechilor greci.
În anii 1960, Antalya era un oraş mic, fără nici un fel de viitor sau culoare, un loc uitat şi fără importanţă majoră faţă de alte oraşe mult mai importante ale Turciei însă după anii 1970 a început să se extindă şi să se dezvolte, transformându-se în „Riviera Turcească”, un loc de pe bună dreptate concurează cu Riviera Franceză sau alte zone emblematice ale Europei.
Cele mai populare staţiuni din jurul Antalyei sunt Belekşi Lara, cele mai aproape de aeroport dar şi cele mai piperate dacă ne gândim la bugetul de vacanţă. Aici hotelurile sunt strălucitoare, plaja are un nisip fin şi toate dorinţele îţi sunt îndeplinite. Side este locul unde un sejur plăcut se poate îmbina cu istoria pentru că aici se găseşte Templul lui Apolo şi un minunat amfiteatru foarte bine conservat. Pentru a ajunge în staţiunea Alanya este necesar timp, două ore de mers cu autocarul dar apa foarte caldă şi nisipul aproape alb merită efortul. Vechiul castel din Alanya este şi el foarte bine conservat şi poate fi vizitat.
În partea de nord a Antalyei găsim, la un pas de munţii Taurus, staţiunea Kemer. Aici apa e cristalină, plaja cu pietricele şi e puţină răcoare. Poate cel mai impresionant din Kemer este telecabina Olympos, care urcă până la 2365 m, cu privelişti ce îşi opresc respiraţie. La propriu şi la figurat, dacă te temi de înălţimi.
Orice turist care pleacă spre Antalya poate găsi ceva pe gustul lui. Plajă, mâncare bună, istoria, tradiţii, excursii pe mare, excursii în zone importante ale Turciei, ca Pamukale, locul de naştere al Sfântului Nicolae, vechi cetăţi greceşti şi romane. Cea mai mare problemă rămâne timpul. Şi bugetul care anul acesta a ajuns la înălţime. Să sperăm în mai bine!!
Oana Raluca CIUCANU