Urcând pe drumul sinuos de pe malul Bistriței, cu priveliști încântătoare, privind spre semeția munților, am intrat în vestita Țară a Dornelor. Am parcat în apropiere de Cabana Zugreni, mi-am luat echipamentul necesar și-am început urcarea pe Pârâul Colbu, pe un traseu marcat cu cercul albastru, ce durează 3-3,5 h.
Urcarea ușoară se termină brusc atunci când drumul părăsește albia râului și urcă pieptiș spre stânga. De urcat se urcă binișor, dar la coborât este mult mai greu. Poteca este acoperită cu frunze și nu pot fi observate rădăcinile și pietrele alunecoase. După 2,5 ore de mers se ajunge în etajul alpin.
Giumalăul se poziționează în partea nordică a Carpaților Orientali. La nord se află Obcina Mestecanișului, la est este poziționat Rarăul, la sud sunt Munții Bistriței, iar la vest, peste Râul Bistrița este Masivul Suhard.
Primul popas, mai mare, se face la Cabana Giumalău, o cabană veche, fără îmbunătățiri în ultimii ani, dar care constituie un bun locaș pentru adăpost sau vreme rea, dar nu și pentru pofte culinare. Poți să-ți pregătești singur o masă dacă… ai în rucsac.
După 45 minute de parcurs de la cabană se ajunge pe Vârful Giumalău, la 1858 m, altitudinea maximă a muntelui. Acolo ne așteaptă o impresionantă cruce-monument, ridicată de gospodarii din Pojorâta. Cinste lor! Este o lucrare deosebită ce dă un aspect solemn locului. Ai senzația că ești mult mai aproape de Dumnezeu. Se poate campa, se poate lua o gustare, toate din surse proprii. Vara, muntele ne oferă afine, iar toamna merișoare, din abundență.
Pentru cei care preferă un traseu mai scurt este cel care pleacă de pe Transrarău, pe la stâna lui Boşca, Șaua Fundul Colbului, Polița Caprelor, Vârful Giumalău, aproximativ în două ore.
Un traseu mai lung este cel din Valea Putnei, Vârful Sapele, Chilia Mică, Chilia Mare, Vârful Stegile, Poiana Ciungi, Vârful Giumalău, un traseu aproximativ de 7 h.
Acestea sunt cele marcate, dar se mai poate ajunge la vârf și prin alte văi ale pâraielor ce brăzdează muntele în toate direcțiile, cunoscute mai mult de localnici pe care i-am întâlnit la afine, acum doi ani. Vara sunt foarte mulți turiști cu … casa în spinare care se opresc mai mult timp în etajul alpin sau se odihnesc la Hotelul Rarău, din apropriere.
Vara sunt foarte mulți turiști cu … casa în spinare care se opresc mai mult timp în etajul alpin sau se odihnesc la Hotelul Rarău, din apropriere. Drumeția pe acest munte este de nivel ușor spre mediu pentru turiști de toate felurile.
Dacă v-am făcut curioși, nu mai ezitați și … porniți la drum!!!
Mihai PANȚIRU