vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Ierusalimul este oraşul vizitat anual de 3.5 milioane de turişti şi probabil cel mai cunoscut oraş din lume, locul unde s-a născut religia creştină şi leagănul civilizaţiei evreieşti.

Istoria oraşului avea să fie una zbuciumată, cu perioade de înflorire şi perioade de decădere ce se vor succeda  până în secolul nostru. Biblia şi arheologia povestesc despre regele David care cucereşte cetatea cananeană Urusha-lim, formând un centru al unităţii poporului evreu, despre regele Solomon care dezvoltă oraşul şi-l fortifică, despre perioadele mai grele ale acestuia când a fost asediat, cucerit, abandonat. Regele Nabucodonosor avea să distrugă oraşul în anul 578 i.Hr., romanii vor face acelaşi lucru în anul 70 d.Hr. şi în perioada bizantină Ierusalimul avea să capete forma şi importanţa majoră pentru creştinism prin intermediul împărătesei Elena  şi a împăratului Constantin.

Ierusalimul Vechi a evoluat de la un mic oraş fortificat de numai 0.04 km2 în timpul regelui David, la unul ce se întinde pe aproximativ 0.9 km2 astăzi. Sultanul Suleiman Magnificul, între anii 1535 – 1542,  ridică ziduri în jurul Ierusalimului de aproximativ 4,5 km2 , late de 3 metri şi înalte de 5-15 metri, ridică 35 de turnuri şi construieşte 6 porţi. Vechiul Ierusalim va deveni o bijuterie de oraş, un amestec de stiluri arhitecturale, culturi şi în anul 1981 a fost înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

Vechiul oraş este împărţit în patru cartiere inegale, în funcţia ce cei ce locuiesc acolo: evreiesc, musulman, creştin, armenesc. Aceste cartiere, fiecare cu specificul lui sunt un labirint de magazine, case de locuit, restaurante. Cartierul creştin şi cel musulman sunt cele mai vizitate de către turişti, aici fiind cele mai importante vestigii ale lumii creştine: Sfântul Mormânt, Golgota, Drumul Crucii, Templul Muntelui cu Domul lui aurit. Cartierul armenesc este cel mai mic dintre toate, dar aici se găseşte Cetatea lui David, un muzeu antic în aer liber. Cartierul evreiesc are ca simbol Zidul Plângerii  şi este locul cel mai iubit de evreii care vin să se roage asemenea lui Solomon. Pe lângă cele mai importante atracţii turistice, fiecare colţ al oraşului, fiecare cartier are sute de poveşti demne de a fi descoperite.

Ierusalimul este un oraş plin de istorie. Pentru a fi pe deplin descoperit, un turist ar trebuie să petreacă între zidurile sale şi în vecinătatea lor cel puţin cinci zile, una pentru fiecare cartier şi una pentru a descoperi împrejurimile. Şi să nu uite un lucru esenţial: papuci potriviţi!

Oana Raluca CIUCANU

 

Share.

Leave A Reply