sâmbătă, octombrie 5
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

De Florii, la Căminul Cultural, s-a desfășurat la Borca șezătoarea „Cu Nică pe Bistrița în jos”. Copiii de la Școala Gimnazială „Aurel Dumitrașcu”  Sabasa și Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca au stârnit hohote de râs, dar au primit și aplauze pentru scenetele pe care le-au interpretat. Ne-am amintit cu acest prilej de întâmplările memorabile trăite de  Creangă și povestite cu atâta umor în „Amintiri din copilărie”. A fost cu atât mai amuzant și mai veridic, cu cât actorii au jucat teatru punându-se în pielea personajelor. Și nici măcar nu sunt actori profesioniști. Noi, spectatorii, am simțit în jocul copiilor regretul că ei înșiși nu mai au copilăria la care au făcut referire. Am aflat, printre altele, că Ion Creangă, fugind din Broșteni după ce a prăvălit bolovanul peste casa Irinucăi, gazda sa, a înnoptat la uncheșul Vasile din Borca, un frate al Smarandei Creangă.

Și pentru că a fost o șezătoare, s-a cântat în dialog cu Ansamblul „Nemțișorul”, condus de interpretul Laurențiu Marian. Repertoriul atent ales, acuratețea interpretării, veselia, tinerețea, au transmis spectatorilor o stare de bine și de bună dispoziție.

Nu putea să lipsească de la șezătoare Marius Cătălin Popovici cu al său grup de chitariști „Floare de colț”. Marius -Cătălin Popovici este un foarte talentat și iubit profesor de chitară. Altfel nu se explică de ce într-un răstimp scurt copiii lui au învățat să cânte și s-au descurcat admirabil.

O invitată specială a fost etnologul Maria Moiș, președinta Asociației VDR din Paris. Doamna Moiș a înlesnit participarea interpretei Eugenia Petrea din Borca la Paris, cu ocazia a două evenimente diplomatice importante organizate de Reprezentanța permanentă a României la UNESCO și Ambasada României la Paris. Aceste evenimente au promovat cultura, tradițiile și dansurile populare românești. Manifestările au avut loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de când România este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. Un aport la această colaborare îl are și Asociația APOR Borca. Organizarea șezătorii îi aparține profesoarei Cristina Petrea, coordonatoarea Școlii „Aurel Dumitrașcu” Sabasa, o neobosită căutătoare și păstrătoare a folclorului autentic și a tradițiilor locale.

Iolanda LUPESCU

 

Share.

Leave A Reply