Tâmplarii produc obiectele din inventarul unei gospodării: carul, plugul, grapa, grebla, furca, sania, sanciul, războiul de ţesut, dar şi piesele de mobilier şi tâmplăria pentru case (uşi şi ferestre). Tâmplarul lucrează cu securea, barda, tesla, banca de tâmplărie, ferăstrăul, sfredelul, gealăul, dalta.
Scândurile ce urmau a fi folosite pentru uşi şi ferestre erau nefinisate şi grosolane, fiind obţinute prin tăiere în traşcă. Tâmplarul trebuia să fie un adevărat artist pentru a reuşi să le finiseze.
Piesele de mobilier ce se produceau în atelierele de tâmplărie erau blidarele, mesele, scaunele şi dulapurile. Arhaic şi modern în acelaşi timp, blidarul este o piesă de mobilier cu rol funcţional şi scop decorativ. Aproape în fiecare gospodărie exista un asemenea obiect în care erau aşezate cănile, farfuriile şi lingurile. Unele dintre ele au şi un sertar pentru sare.
Stativa propriu-zisă e formată din două bucăţi şi constituie scheletul întregului ansamblu. Scândura pe care stă femeia ce ţese este montată cu două prinzători. Călcătorul este format din patru părţi. Amnăruşul, iţele, vatalele, urzoiul constituie alte elemente componente ale războiului de ţesut.
Obiecte nelipsite din inventarul unei gospodării ţărăneşti sunt ragilele, cheptănuşii pentru lână, fusul, furca de tors lâna, suveicile, sucalele. Cei mai înstăriţi deţineau maşini de tors lâna, instalaţie ce uşura foarte mult munca femeii. Maşina de tors se poate vedea astăzi în muzee. Dacă lâna din caierul pus în furcă trecea, fir cu fir, printre degetele celei ce torcea, până ajungea pe fus şi era răsucită, această maşină de tors era acţionată printr-o pedală. Odată fixat caierul de lână, maşinăria putea porni. Munca femeii devine astfel mult mai uşoară. Călcătorul sau pedala, odată acţionate, puneau în mişcare roata şănţuită prin care trecea firul de lână. Lâna devenea astfel fir pentru diverse ţesături sau împletituri. Maşinile de tors confecţionate din lemn au fost treptat înlocuite de maşinile de tors industriale şi multe alte produse ale tâmplarilor de pe vremuri au dispărut şi ele.
Paula BONDAR