luni, septembrie 16
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Cu ani în urmă, orașul de la țărmul „mării dintre munți” – Bicazul, avea o echipă de fotbal care anima la un nivel ridicat întreaga comunitate de pe Valea Bicazului, dar și din județul Neamț, iar cîțiva dintre fotbaliștii bicăjeni ajungând să activeze la echipe mari. De câțiva ani, sportul bicăjean și-a dat duhul, ca urmare a dezinteresului manifestat de autoritățile locale, deși baza sportivă din oraşul Bicaz, cunoscută în continuare „Cimentul Bicaz” este una foarte bună.

Și totuși, de cîțiva ani, o luminiță începe să se vadă, la capătul unui tunel lăsat în beznă de autorități și care începe să lumineze din ce în ce mai tare, împrăștiind această lumină, nu numai la Tarcău, acolo unde s-a născut, ci și în localitățile de pe Valea Muntelui – Bicaz, Pângărați, Tașca etc.

Cel care a aprins lumina, din punct de vedere sportiv, pe Valea Bicazului este Vasile Mucenicu – un român neaoș născut în or. Bicaz, dar care, de la vârsta de 22 de ani a plecat în Europa împreună cu familia sa, cea mai mare parte a timpului (10 ani) petrecând-o în Italia. De prin 2018, s-a întors definitiv în țară și s-a stabilit în comuna Tarcău, de acolo de unde este soția sa, ca urmare a… dorului de locurile natale, aici continuându-și munca pe care a prestat-o toată viața, respectiv prelucrarea lemnului, el având și studii universitare de contabilitate.

Fire sensibilă și dornică de a se implica în problemele comunității, împreună cu alte persoane cu care a împărtășit aceleași năzuințe, a înființat Asociația Sportivă „Victoria” Tarcău, propunîndu-și să pună în valoare tinerii din zonă, dornici de sport, dar ale căror interese nu erau în atenția autorităților, având 4 obiective: educație non-formală, promovarea turismului, sport și voluntariat. Astfel, de la o simplă miuță într-o poiană pe un fînaț sau pe malul apei, a luat hotărîrea de a înființa o echipă de fotbal, dînd astfel sens unui crez care, la prima vedere, părea imposibil. Denumirea au ales-o, reînviind numele primei echipe de fotbal înființată cu mulți ani în urmă, cea de „Victoria”. Ulterior, a înscris echipa de fotbal în eșalonul 4 fotbalistic al județului Neamț, lotul fiind format, în mare parte din tineri din comuna Tarcău, dar și din localitățile învecinate, Bicaz, Tașca, Pângărați etc. Având în vedere existența stadionului „Cimentul” din Bicaz, dotat cu toate utilitățile, în baza unui parteneriat cu administratorii acestei baze sportive, echipa de fotbal își dispută meciurile de „acasă” la Bicaz, prin aceasta, Vasile Mucenicu reușind să unească cele două comunități vecine, iar duminica, atunci când „Victoria” Tarcău are meci, la stadion vin iubitori de fotbal de pe toată Valea Bicazului. Prin aceasta, Vasile Mucenicu a demonstrat că Victoria Tarcău nu este doar o echipă de fotbal, ci un simbol al unității, colaborării și pasiunii pentru sport în zona Bicazului.

Echipa este formată din 31 de jucători ce provin din Tarcău, Bicaz, Tașca, Bicazu Ardelean, Dămuc, Poiana Teiului, Lacu-Roșu, Piatra-Neamț și Ceahlău și reprezintă o combinație de talente, determinare și spirit de echipă. Misiunea asociației este una clară: promovarea sportului și conectarea comunităților la  acest fenomen ce se dorește unul, cel puțin regional.

Pe lîngă fotbal, Asociația „Victoria” Tarcău dezvoltă numeroase activități de voluntariat, igienizare, implicîndu-se prin voluntarii asociației la organizarea numeroaselor inițiative caritabile și de întrajutorare a persoanelor aflate în dificultate, de asemenea, copiii și tinerii sunt angrenați în concursuri de șah, precum și alte sporturi, dar și încurajați la lectură și alte activități culturale.

Sursele de finanțare ale activităților asociației sunt aproape exclusiv particulare, autoritățile implicîndu-se într-o foarte mică măsură din punct de vedere financiar. Marii sponsori sunt de la București și Piatra-Neamț, datorită relațiilor antreprenoriale create de-a lungul timpului de Vasile Mucenicu, dar într-o mai mică măsură și din Bicaz și Tarcău.

Având în vedere diversitatea activităților, care implică participarea mai multor comunități, a tinerilor, copiilor, iubitorilor de turism, drumeții și sport, datorită profesionalismului și seriozității cu care Vasile Mucenicu tratează fiecare activitate în parte, Asociația „Victoria” Tarcău a devenit de ani buni un reper pe Valea Bicazului, contribuind esențial la dezvoltarea întregii zone, care, ani buni a stat în umbră, existând premise că Bicaz-Valea Muntelui va deveni un punct de atracție pentru turiști și sportivi, beneficiari fiind chiar noi, cetățenii acestei minunate zone, vitregită de zeci de ani și ținută în umbră de oamenii politici mânați de alte interese.

Marius Mihai Coșerariu

Share.

Leave A Reply