sâmbătă, mai 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

„Sportul e rugăciunea trupului” ( Salvador Dali)

 

Așa cum „ muzica este limbajul îngerilor” (Thomas Carlyle), așa și „Sportul este rugăciunea trupului” (Salvador Dali), ambele fiind definitorii în dezvoltarea armonioasă a sufletului și trupului.

Deși trăim într-o lume plină de provocări, în care tehnologia, gadgeturile, traficul de droguri și de persoane, lipsa de mișcare și răsturnarea tuturor valorilor și principiilor, sunt într-o continuă expansiune, iată că mai există și tineri care rezistă acestor tentații dăunătoare și agasante, preferând să aleagă mișcarea, sportul și nu orice sport, ci unul de contact, care implică atenție, concentrare, muncă, educație, inteligență și forță: KICKBOXINGUL.

Așa cum spuneam într-un alt articol, Tașca- micuța localitate aflată la o aruncătură de băț de Bicaz, deține o avere inestimabilă, o adevărată pepinieră de talente,  căci aici se nasc și trăiesc adevărate caractere umane, care, prin ceea ce fac, contribuie la bunăstarea materială și spirituală a întregii comunități, dar și a Văii Bicazului și chiar a județului Neamț. Nu demult, într-un alt articol vorbeam despre educația prin sport, oferind un alt exemplu de campion local, Cătălin Gherasim, un tânăr care și-a recăpătat echilibrul și sănătatea prin sport – devenind campion național la aruncarea ciocanului.

Iată că Tașca nu se dezminte, deoarece „recidivează” la acest capitol, devenind, ușor-ușor, o adevărată fabrică de campioni.

DAMIAN VODĂ este un alt exemplu care confirmă faptul că sportul influențează în bine stilul de viață, personalitatea și sănătatea, dezvoltă abilitatea de concentrare și încrederea de sine, contribuind decisiv la formarea personalității pe termen mediu și lung. Damian are 16 ani, locuiește împreună cu familia sa în Tașca și este elev în clasa a 11- a la Liceul „Carol I” din or. Bicaz. Spre deosebire de alți copii și adolescenți, Damian preferă ca în timpul liber să practice sportul, în detrimentul telefonului, tabletei, jocurilor pe calculator sau a altor activități dăunătoare și care provoacă dependență.

Din discuțiile purtate cu părinții săi – Isabela și Nelu Vodă, cei care-l sprijină și-l încurajează cu dragoste și atenție pe Damian să-și îndeplinească visele -, rezultă că acesta este un adolescent sociabil, calm, răbdător, cu mult bun simț, toate aceste calități datorându-se în mare parte sportului, dar și educației pe care a primit-o în familie. În ciuda sportului pe care singur și l-a ales, Damian este un tânăr timid, echilibrat, având un comportament ușor maturizat, raportat la vârsta sa încă fragedă, iar la școală are rezultate bune și foarte bune, semn că acordă o atenție sporită educației și formării sale profesionale ulterioare. Acestea sunt cele mai bune premise că Damian va deveni, la maturitate, un stâlp al acestei societăți, el chiar fiind hotărât să se pregătească pentru a practica în continuare sportul de performanță, dar și să urmeze Academia de Poliție, visând să devină polițist.

Încă de la vârsta de 4 ani, Damian a ales să practice un alt sport de autoapărare, înrudit cu kickboxingul, numit „shotokan”, până pe la 7 ani, după care, de la începutul anului 2023,  din dorința de a-și dezvolta condiția fizică, a ales kickboxingul- nebănuind că acest sport îi va aduce atâtea satisfacții. Astfel, „s-a înrolat” la Clubul Sportiv FSA& MMA KENSHINKAN KARATE ROMÂNIA, iar de atunci, sub atenta îndrumare a antrenorului Petrescu Vasile Sebastian, într-un timp foarte scurt, Damian a obținut o salbă de premii și medalii, câștigate prin muncă, perseverență, seriozitate și, de ce nu, talent, după cum urmează: Locul 2- Cupa MFS, proba kickbox Timișoara, Locul 1 FSA, proba knockdown, Locul 1  Cupa FSA, proba kickbox, Locul 1 Cupa FSA, proba box, Locul 1 Cupa Contact Karate Izvorani-București, proba knockdown, Locul 2 Campionatul European WBFC, proba box, Locul 2 Campionatul European WBFC grappling și ultima și cea mai recentă mare performanță – LOCUL 1 la Campionatul European, proba kickbox, desfășurat în Italia, în perioada 03-04 februarie 2023.

Secretul succesului tânărului campion, Damian Vodă, constă, nu doar în antrenamentele intense, tratate cu maximă seriozitate, ci și în atitudinea sa pozitivă în propriile-i forțe. Astfel, prin Damian Vodă (dar și prin alți tineri talentați), Tașca este „agățată” încă o dată pe harta sportului românesc de performanță, serrvind drept model pentru tinerii sportivi aspiranți, inspirându-i să-și urmeze visele și să depună eforturi susținute pentru a-și atinge obiectivele.

Damian Vodă nu este doar un campion european la kickboxing, ci și un exemplu elocvent al faptului că perseverența, determinarea și pasiunea pot transforma visurile în realitate. Cu o carieră în continuă ascensiune, este cu siguranță un nume de care vom auzi în continuare în lumea kickboxingului și o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

 

Marius Mihai COŞERARIU

Share.

Leave A Reply