Suntem în postul Crăciunului, primul din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Nici că se putea mai bine ca organizatorii să aleagă această perioadă pentru a sărbători și a ne bucura cu toții. Dacă în secolul al XIX-lea balul dobândește o importanța aproape instituțională și nu oricine îl putea organiza, astăzi se vrea ca o parte din trecut să fie readus la lumină și să devină un nou obicei al zonei pe lângă renumitul „Festival al Haiducilor” care a încununat cu succes cea de-a șasea ediție.
Doamna Oana Maria Acojocăriței, organizatoarea principală, a avut sprijinul Primăriei, al Consiliului Local, al colaboratorilor, și a câtorva sponsori (Ocolul Silvic Domeniul Hangu, fam. Samoilă Cristian și Maria, SC Dolira SRL).
Invitații care au luat parte la acest Bal au fost:
- interpretele de muzică populară Margareta Clipa, care ne-a mărturisit: „îmi plac oamenii locului, am mai fost invitată la Festivalul Haiducilor și voi reveni cu drag oricând”;
- Ecaterina Curcă;
- Laura Erhan, cu formația Bucovina Express;
- Asociația Culturală “Florile Ceahlăului”, coordonată de dl. coregraf Ciprian Boju.
Asociația Pro Grințieș s-a ocupat de imortalizarea celor mai frumoase momente pe care această seară le-a oferit. Debutul balului s-a deschis cu o mică slujbă de binecuvântare oficiată de cei trei preoți ai comunei, urmând o surpriză plăcută cu care Primăria ne-a surprins: sărbătorirea celor 50 de ani de căsătorie sau „nunta de aur” a șapte familii din localitate.
Pe parcursul balului gazda a asigurat gustări, băuturi contra cost servite de personal calificat, iar tinerii și bătrânii s-au învârtit în hore până spre dimineață cu veselie și voie bună. O mare parte dintre participanți au purtat cu mândrie portul tradițional, iar horele parcă erau cele de odinioară și preț de câteva ore toate grijile ca prin magie au dispărut. Fețele mesenilor exprimau reușita evenimentului, iar a doua zi se interesau când va fi următoarea petrecere.
Roxana GABOR-TĂNASE