vineri, mai 9
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Deja, Cenaclul „Ecoul munților” a devenit un punct de reper pe tărâmul promovării artelor frumoase de pe Valea Bicazului, Valea Muntelui și nu numai, migrând cu fiecare întâlnire, în locuri de poveste și, mai mult, organizându-se în zile cu semnificație deosebită. Actul de înființare (numit „Act de Fondațiune”) este datat 24 Ianuarie 2025 și pentru prima dată, membrii s-au întâlnit la confluența dintre Moldova și Ardeal, la Tulgheș. Următoarea întâlnire a avut loc în orașul de la „țărmul mării dintre munți” – Bicaz, într-o locație… de poveste, numită „Hanul cu Povești”, chiar de Ziua Femeii, 8 Martie. Iată că și cea de-a treia întâlnire s-a consumat tot într-o zi specială, 1 Mai – Ziua Muncii, la Casa de Cultură a or. Broșteni, unde toată suflarea orașului, mobilizată „muncitorește” de doamna prof. Paula Bondar, în frunte cu Primarul orașului, domnul Alexandru Hurjui, dar și alte oficialități, au profitat de timpul frumos, cât și de mirosul grătarelor cu mici care sfârâiau,  amplasate în zona Casei de Cultură, s-au bucurat de spectacolul cultural-artistic oferit de artiștii mici și mari, locali, dar și de invitați. Pe esplanada Casei de Cultură a fost organizată o expoziție de fotografie aparținând artistului fotograf Sebastian Vasile Luca – un clujean din Turda naturalizat la Broșteni, cel care, de altfel, a organizat și în interiorul Casei de Cultură, o altă expoziție de fotografie, cu mâinile doamnelor care au participat la întâlnirea de la Bicaz, acțiunea artistului-fotograf fiind intitulată „Firul vieții”.

   Organizatorii cenaclului, în frunte cu doamna Paula Bondar și președintele  Marius Mihai Coșerariu, au adresat un cuvânt de bun venit și mulțumiri celor prezenți, dar și celor care au sprijinit această inițiativă. Manifestarea a început, așa cum este normal, cu intonarea Imnului de Stat al României, dar și cu un scurt tedeum oficiat de preotul Dumitru Marin de la Parohia din Bicaz-Chei II, invitat în cenaclu, urmate apoi de interpretarea în forță de Grupul „Eu Cred” a imnului cenaclului intitulat „Ecoul Munților” (muzică și text Marius Mihai Coșerariu), după care au urmat momentele artistice. Astfel, la microfon s-au perindat zeci de copii și artiști, care au venit de pe Valea Bicazului, de la Piatra Neamț, dar și de pe Valea Muntelui, de la Grințieș, precum și artiști locali și  care și-au etalat talentul artistic, publicul bucurându-se de diversitatea genurilor muzicale, respectiv muzică folk, muzică ușoară, muzică populară, dansuri populare, dar și de o scenetă pusă în scenă de prichindeii de la o grădiniță din Broșteni. Un moment special a fost oferit de familia Marin – Cristina Iuliana și Părintele Dumitru, care au susținut un mini-recital de muzică folk și poezie. De altfel, Părintele Dumitru Marin a și compus o poezie specială pentru acest cenaclu organizat la Broșteni.

Cenaclul literar Broșteni

(Pr. Dumitru Marin, 1 Mai 2025)

În satul cu munți și izvoare,

Unde codrul șoptește în zare,

Se-adună în taină, sub cerul senin,

Penițele vii din Broșteniul divin.

 

Cu glasuri de foc și de dor narator,

Scriu visuri pe foi, sub lumină de nor,

La ceasuri târzii, când tăcerea e plină,

Se nasc poezii dintr-o simplă lumină.

Fiecare cuvânt, ca o floare de câmp,

Înflorește curat, ca un mugure sfânt

Cuvinte din suflet, cu duh românesc,

Pe care le simți, în inimă cresc

 

Copiii, bătrânii, cu toții se-adună,

Să spună o strofă, o taină străbună .

Și cerul coboară, și stelele vin,

La Cenaclul din Broșteniul divin.

 

Nu-i sală de gală, dar e har și chemare,

Acolo unde versul e sfânt, e hotare,

Între lume și vis, între timp și destin —

O lumină de suflet, un drum curat și senin.

 

Cuvântul rostit răscolește adânc,

Ca vântul prin codru, plăcut și sublim,

Și-n inimi aprinde ce-n lume-i uitat:

Iubirea de neam, de cuvânt luminat.

 

Povești se-mpletesc dintr-un timp vechi și nou,

Se-mbină trecutul cu prezentul erou

Și parcă aud din legendă pășind

Străbunii din munte cu pasul lor blând.

 

Și-atunci, ca un fulger, din cer coborât,

Se-nalță Broșteniul, tăcut și smerit

În vers nemurire, în rost măiestrit —

Cenaclul devine al neamului mit!

Alți invitați de seamă, care au răspuns invitației de a se alătura cenaclului au fost Călin Brăteanu – Director în cadrul Centrului Cultural Bucovina, care a susținut un scurt recital la cobză și maestrul Mihai Pânzaru-Pim, renumitul caricaturist de la Suceava, care a oferit diplome copiilor talentați, cărora le-a pictat pe loc, chipul pe diploma oferită. Totodată, profitând de această întâlnire, întreaga asistență l-a sărbătorit pe artistul Călin Brăteanu, cântându-i „La mulți ani!”, având în vedere că pe 4 mai împlinește o frumoasă vârstă.

Tot în cadrul acestei întâlniri, alături de expoziția artistului-fotograf Sebastian Vasile Luca – „Firul vieții”, a fost expusă și colecția de păpuși confecționate de artistul popular Marilena Căruceriu din satul Cotârgași.

Fondatorii Cenaclului „Ecoul Munților” sunt Asociația Pro Grințieș (Președinte prof.dr. Daniel Dieaconu) și Asociația Culturală „Eu Cred” (Președinte Marius Mihai Coșerariu), precum și publicațiile „Mesagerul de Neamț (prin directorul Valentin Bălănescu) și „Ecoul Munților” (prin directorul Daniel Dieaconu) iar la întâlnirea de la Broșteni s-au alăturat, în calitate de co-organizatori Asociația PotaissaArt (reprezentată de Sebastian Vasile Luca), Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” (reprezentat de  prof. Paula Bondar), dar și Primăria or. Broșteni, prin punerea la dispoziție cu titlu gratuit a spațiului Casei de Cultură.

Cea de-a treia întâlnire a Cenaclului „Ecoul Munților”, organizată la Broșteni, a fost un eveniment cultural remarcabil, care a reunit pasionații de literatură, muzică și tradiții din zona montană a Moldovei și tinde să devină o etichetă culturală remarcabilă, una dintre puținele care promovează cu adevărat valorile culturale, artistice și spirituale care încă mai respiră prin Munții Moldovei.

Marius Mihai Coșerariu

Share.

Leave A Reply