Constantin Cojocaru, zis Ţuiac, este cunoscut în regiune şi nu numai prin cartea sa „Plutăritul pe Bistriţa – Incursiune în istorie” şi prin eforturile sale de a mai organiza nişte „plute de plăcere” pe Bistriţa.
S-a născut în satul Lunca, comuna Borca, judeţul Neamţ şi a fost din prima promoţie ce a absolvit cursurile Liceului „Mihail Sadoveanu” Borca, în 1957. În 1962 a terminat studiile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Istorie-Filozofie. A urmat şi cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Până în 1978 a lucrat în cadrul Ministerului de Externe şi a fost şi diplomat la Ambasada României la Paris, după care şi-a sfârşit cariera în domeniului turismului internaţional. Scria despre Bistriţa şi oamenii ei: „M-am născut, am copilărit printre muncitorii forestieri şi plutaşi, i-am cunoscut bine, am muncit cot la cot cu ei, i-am stimat şi respectat întotdeauna şi dacă regret ceva, este că Dumnezeu nu m-a dăruit cu harul de a le descrie viaţa grea, plină de riscuri şi privaţiuni în care trăiam cu toţii în acele vremuri…“
O carieră prodigioasă, un cursus honorum remarcabil pentru un copil pornit în lumea largă dintr-un sat de pe Bistriţa, de la poalele Stânişoarei, care nu a uitat nicio clipă de unde a plecat. Suntem onoraţi să-l numim „Personalitatea lunii” la revista „Ecoul Munţilor”!
Daniel DIEACONU