miercuri, ianuarie 15
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

S-a născut și crescut în Ținutul Neamțului, la Târgu Neamț, a finalizat Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din aceeași localitate, a studiat la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, secția Patrimoniu Cultural, profil Pictură Bisericească.

Cătălin Popovici lucrează cu evlavie chipul Maicii Domnului, pictează cu drag orice sfânt sau scene religioase, respectând cu sfințenie tainele picturii. Din 2012, locuiește în Grințieș împreună cu soția și cu cei trei copii. Este un iubitor al portului popular moldovenesc, un adevărat om al Neamțului, un iubitor de frumos.

A organizat tabere de pictură bisericească timp de șase ani în colaborare cu preotul paroh din acea perioadă, Dumitru Pintilie. A format un grup de copii talentați care au început să îndrăgească atât cântecele bisericești, cât și cântecele tradiționale românești.

O parte din copii din tabără au făcut cursuri de chitară și s-a format astfel grupul „Merișorii Grințieșului”. A predat și cursuri de desen și muzică. Ultima tabără a desfășurat-o în colaborare cu preotul paroh Simionescu Gheorghe.

În căutarea sa de a se perfecționa, a intrat în cadrul Asociației Meșterilor din Moldova a cărui președinte este etnograful Marcel Lutic.  Țesutul în stative rămâne o pasiune, atât prin îmbinarea culorilor, cât și prin modelele diversificate care au simbolistică aparte. Face multe lucruri frumoase în lemn: cruciulițe, cutiuțe, scăunele, blidare și altele. Toate acestea fiind modelate, crestate în lemn cu un cuțit special.

Din 2018 este înscris ca membru și în Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamț condusă de meșterul Constantin Lungu.

Cătălin Popovici este pasionat de fotografie, în anul 2019 a absolvit un curs acreditat în domeniu sub îndrumarea lui Radu Grozescu.  În anul 2021, în colaborare cu Centrul de Cultură și Arte „Carmen Secularae” din Piatra Neamț a desfășurat un amplu proiect dedicat promovării portului popular autentic de pe Valea Muntelui Ceahlău.

În perioada 2022-2023 a colaborat cu Școlile Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș și „Grigore Ungureanu” Ceahlău în cadrul a două proiecte ce au avut, de asemenea, ca principal scop promovarea costumului tradițional din zonele menționate.

La momentul actual predă cursuri de chitară la clasele primare din localităţile Farcașa, Borca, Broșteni. Mândră de tatăl meu, încerc să moştenesc şi să perfecţionez unele dintre îndeletnicirile sale, deocamdată concentrându-mă asupra chitarei!

Maria POPOVICI

 

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply