duminică, februarie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

A scrie despre foşti elevi e întreprindere grea, dar totodată plăcută, iar dacă subiectul e un tânăr de succes, despre care eu sau alţii din munţii Neamţului putem scrie cu mândrie, cu atât mai bine.

Decebal Sandu s-a îndreptat spre o profesie grea, controversată, mai puţin ştiută şi stăpânită chiar şi în zilele noastre şi astfel incitantă spre descoperire: este psiholog. Şi cu o activitate complexă: lucrează la „Alchimeia-Clinică de Recuperare Medicală”, Iași, efectuând „Evaluare inițială și periodică a beneficiarilor”, „Terapia Aba ‑ Analiza Aplicată a Comportamentului”. Este psiholog al „Asociația îți arăt că pot”, Iași, realizând „Evaluarea inițială și periodică a beneficiarilor”, „Terapia Aba ‑ Analiza Aplicată a Comportamentului”, „Terapie pentru Corectarea și dezvoltarea limbajului la copii”, „Terapie Ocupațională”. Şi, de asemenea, este psiholog Clinician și Psihoterapeut la „Sandu G. Decebal – Cabinet Individual de Psihologie”, făcând „Evaluări clinice”, „Psihoterapie, copii și adulți (anxietate, depresie, doliu, furie, traumă, insomnie și adicții) etc.

A făcut clasele primare şi gimnaziale la Grinţieş, cu aplecare fiind spre socio-umane şi cu înţelegere pentru cele ce-l înconjurau. A urmat apoi liceul la Corbu, judeţul Harghita, unde, s-a petrecut, firesc, „declicul”. Dar să-l lăsăm pe el să povestească: „În ceea ce privește interesul meu pentru psihologie, pot spune că acesta a apărut din curiozitatea de a înțelege comportamentul uman și dinamica relațiilor interpersonale. Încă din liceu, eram fascinat de felul în care gândurile și emoțiile influențează acțiunile noastre, doamna profesor Ciucanu Onorica fiind pe atunci persoana care îmi răspundea la toate aceste curiozități. O carieră în psihologie mi s-a părut cea mai potrivită cale pentru a explora aceste întrebări. Un moment decisiv în acest parcurs a fost citirea cărții Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl. Această lucrare m-a captivat profund, oferindu-mi o nouă perspectivă asupra modului în care suferința și experiențele de viață pot fi surse de învățătură și dezvoltare personală. Acest lucru m-a inspirat să mă specializez în psihoterapie, unde am găsit adevărata mea vocație”.

Este licențiat în Psihologie al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”,  din Iași (octombrie 2015 – iunie 2018) şi este Master în Psihologie Clinică și Psihoterapie al aceleaşi universităţi.

La Liceul Tehnologic Corbu, Corbu, Județul Harghita (liceul unde de altfel a absolvit) a fost Coordonator Erasmus+ Learning Programme for Activities in Group Mobility of School Pupils,în Malaga, Spania (februarie 2023 – septembrie 2023).

A funcţionat o perioadă ca profesor itinerant și de sprijin în cadrul ”Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Bilbor & Liceul Tehnologic Corbu”, județul Harghita (octombrie 2021 – august 2023). A desfăşurat programe de voluntariat, a urmat mai multe stagii de pregătire, cursuri, a primit atestate şi recunoaşteri pentru mai multe specializări în domeniu. Şi activează într-un centru unde consideră că se poate dezvolta profesional în permanenţă: „În momentul de față, la Clinica de recuperare medicală Alchimeia, pe lângă partea de evaluare clinică, desfășor și ședințe de terapie pentru persoanele diagnosticate cu autism/adhd, precum și ședințe dedicate corectării tulburărilor de limbaj. De asemenea, în clinică am și rolul de psihoterapeut, desfășurând atât ședințe individuale, cât și de grup. Tot în cadrul Alchimeia, am ocazia de a lucra cu tehnologie de ultima generație, clinica fiind dotată cu două căști de Brainmapping, având ocazia de normaliza undele cerebrale acolo unde apar disfuncționalități”.

Succes, Decebal, psihologia este o ştiinţă în care cercetătorii au încă multe de descoperit şi de oferit unei societăţi tot mai zbuciumate şi munca cu acribie şi pasiune oferă rezultate şi împlinire!

Daniel Dieaconu

Share.

Leave A Reply