duminică, mai 19
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

„Este o rasă deosebită și nu e pentru oricine!”

(Ramona Amarinei)

 

Povestea noastră de astăzi ne duce la familia Amarinei Cornel și Ramona din comuna Grințieș, satul Grințieșul Mare, pentru a face cunoștință cu niște exemplare canine deosebite și cu cei dedicați trup și suflet acestora. De ce sunt remarcabili acești câini? Vă aducem la cunoștință un mic istoric al lor:

„Rasa este originară din China, dar are strămoși siberieni. Tipul de câine în sine are o vechime de peste o mie de ani. Chow Chow se numără printre rasele antice care sunt foarte diferite din punct de vedere genetic de majoritatea raselor de câini de astăzi. În vremuri străvechi, Chow Chow erau de fapt folosiți ca paznici de templu în China, Mongolia și Tibet. Cu toate acestea, unele exemplare din această rasă impresionantă au servit mult timp la curtea imperială ca simbol al statutului social. Din păcate este posibil ca mulți Chow Chow să fi ajuns și în farfuria stăpânilor lor, care au profitat și de blana călduroasă a animalelor. Rasa a ajuns în Europa în secolul al XIX-lea. În Marea Britanie, primii Chow Chow nu puteau fi admirați pe canapeaua vecinului, ci la grădina zoologică, unde au stârnit un mare interes în rândul vizitatorilor. În 1865 regina Victoria a primit unul dintre câinii impresionanți din China și astfel a apărut nevoia de a avea un „câine leu” ca animal de companie. Apoi în 1895 primii pasionați au înființat o asociație Chow Chow, iar cu 10 ani mai târziu a fost înființat și un „Chow Chow Club” în SUA – cu toate acestea, câinii pufoși au rămas inaccesibili pentru majoritatea iubitorilor de animale și au fost considerați încă mult timp un simbol al statutului în lumea occidentală. Astăzi, aproape niciun Chow Chow nu mai trăiește în China, ci mai degrabă în Europa și America de Nord, unde rasa a fost una dintre cele mai populare în anii ’80 ai secolului XX.” Sursa: www.zooplus.ro

Ramona Claudia Amarinei de mic copil a știut că are o atracție deosebită pentru animale. Originară din Deva, județul Hunedoara, a fost mereu înconjurată de grațioasele necuvântătoare încă din fragedă pruncie: „M-am născut cu o iubire pentru animale, de mic copil mama mea nu știa ce să mai facă deoarece locuind la bloc era dificil să ai și câini și pisici.”

Finalizate studiile superioare s-a căsătorit cu Cornel, apoi s-a angajat la un cabinet veterinar din oraș continuând să se dedice acestei pasiuni. Și-a urmat instinctul înscriindu-se la Școala de Cosmetică Canină din București, prilej în care a avut ocazia de a cunoaște primul crescător de câini rasa Chow-Chow din țară.

A fost dragoste la prima vedere!

Din acel moment a știut că în viața lor ar fi binevenit un cățel, în ciuda faptului că încă locuiau la bloc. Ajunsă acasă i-a împărtășit soțului dorința de a avea o pufoșenie și ei. Cornel, nu a stat pe gânduri și i-a îndeplinit dorința. Întâmplarea face că o cunoștință de la Petroșani le-a dat un pui, dar trebuie să menționăm că acești câini erau în număr redus și foarte costisitori la acea vreme. Astfel, în familia Amarinei s-a deschis o nouă pagină din cartea vieții. Cei trei au început a se cunoaște, a se obișnui unii cu alții, fiind în permanentă căutare de informații despre creșterea și educarea acestor exemplare. Cu toate că materialul didactic era oarecum limitat în trecut, au depășit și această „probă”. Aceste animăluțe se deosebesc mult de alte rase, cu ele este nevoie de multă răbdare, iubire și înțelegere, sunt niște ființe care iau inițiativa, sunt independente, încăpățânate, extrem de iubitoare, dar au și niște limite, iar pentru asta nu oricine le poate crește. Ramona ne spune că au tendința de a se poziționa în mijlocul camerei unde stau și analizează la ce vor să facă după care acționează, caracteristica lor predominantă fiind încăpățânarea.

Prima lor cățelușă a trăit 12 ani și a fost un etalon al Devei, iar multă lume îi cunoștea datorită acesteia. Cu nostalgie își amintește: „Când mergeam la magazin ea rămânea cuminte afară și ne însoțea peste tot, iar când am pierdut-o durerea resimțită a fost foarte mare”.

Drept urmare acestui episod trist, membrii Asociației Chinologice de la București i-au dat un mascul cu care a și mers pentru prima dată în expoziție la Târgu Mureș. Cu pași mici, a învățat tot ce trebuie în acest domeniu. Ambiția, perseverența și pasiunea au stârnit în Ramona dorința de a avea numai câini de rasă și cu pedigree.

După cinci ani frumoși în compania lui Star, destinul a decis să-l ia și pe el, astfel a fost înlocuit de o altă „fetiță”. Pui fiind, Ramona l-a obișnuit cu un program săptămânal strict de toaletare, sofiare, tăierea unghiilor și a pintenilor, urcarea pe masă, obișnuința cu gălăgia, cu muzica, toate acestea fiind realizate progresiv pentru a nu o brusca. Cu trecerea timpului au decis că este momentul de a face și pui. Au găsit la București un câine cu pedigree adus din Rusia, iar în scurt timp au avut primii puișori. O bucurie pe care poate că puțini o cunoaștem. Dar Ramona, înzestrată cu niște abilități deosebite, a reușit să se dedice zilnic acestor animale cu care în ani a obținut numeroase trofee, titluri, recunoștințe în domeniu atât la nivel național cât și la nivel internațional. Că deh: după faptă și răsplată!

În decursul anilor a avut hamsteri, pești, câini, pisici, dar într-o bună zi au decis că a sosit momentul pentru o schimbare; aceea de a se muta definitiv la casă cu teren. Cornel este un fiu al satului grințișean, așadar nu a fost greu să ia această decizie. Odată stabiliți pe meleagurile natale, au creat spații adecvate creșterii acestor câini.

Ramona are o asociație „Monalyn Magic Star” din 2013, recunoscută FCI, aparținând de Asociația Câinilor de Rasă a județului Hunedoara recunoscută internațional.

O altă particularitate o reprezintă și numele lor; cu totul și cu totul deosebite, dorim să vi le prezentăm:

-RoCh Clark Gable for Monalyn, Carlo-numele de acasă, puișor, cu părinții vicecampioni internaționali, originar din Italia;

-RoCh Ula Shen Te Chows for Monalyn, nume de casă Conny, adusă din Serbia;

-Sangri-La Djalo-cu numele de acasă Sara, campioană România, cu blana albastră și a fost adusă din Novosibirsk, Rusia;

-Ch-Dalen Yantra Magic, numele mic Maya;

-RoCh Chaitan legend Chow Daissy, care a decedat;

-Monalyn Magic Star Yolanda, pe nume Yolly, și mândria familiei este reprezentată de cei doi produși proprii Monalyn Magic Star Fabiana și Fernando.

Ulterior s-au înscris în Asociația Chinologică Română din București în cadrul căreia aceste exemplare sunt înregistrate și participă la diferite concursuri pe care le și câștigă. În urmă cu doi ani au apărut într-o carte prestigioasă care prezintă campionii din toată lumea „The World of Chows”.

Ramona se ocupă zilnic de ei, oferindu-le hrană adecvată fiecărui exemplar în parte, suplimente nutriționale, vitamine, și o igienă deosebită folosind numai produse premium de cea mai bună calitate. Iar pentru concursuri, apelează la produsele profesionale specifice acestor exemplare.

Acești câini sunt în stare impecabilă zi de zi, iar efortul le este răsplătit prin iubirea pe care aceștia o manifestă față de cei doi soți. Colecția de cupe, medalii, trofee ocupă deja un generos spațiu dintr-o cameră și, cu siguranță, nu se vor opri aici.

Momentan cei doi soți au șase exemplare ai acestei rase, la care se mai adaugă un ciobănesc caucazian (Roch Nord Caucaz Igor Darko, alias Darko) campion și el, papagali, păuni, păunițe etc., în altă ordine de idei, Ramona își dedică viața necuvântătoarelor. Dar când pasiunea umple viața de frumos nici greutățile nu mai au putere. Ne dorim ca în următorii ani aceste exemplare să aducă cât mai multe recunoștințe!

„Cu banii poţi cumpăra un câine minunat, dar numai cu dragostea îl poţi face să dea din coadă.” (Richard Friedman)

Roxana GABOR-TĂNASE

 

Share.

Leave A Reply