„Berea este dovada că Dumnezeu ne iubește și vrea să fim fericiți”.
( Benjamin Franklin)
Se spune că berea a apărut în urmă cu aproximativ 6000 de ani ca urmare a udării unei bucăți de pâine, declanșându-se astfel procesul de fermentare. Blondă sau neagră, spumoasă, cu gust amărui, servită rece, berea are darul de a aduce împreună prietenii, fiind una dintre cele mai populare băuturi, fabricată și consumată pe tot mapamondul, cu precădere vara, dar și în sezonul rece.De-a lungul timpului, rețetele de fabricare a berii au căpătat îmbunătățiri, adăugându-se celor patru ingrediente (apă, drojdie de bere, malț, hamei) diferite arome, acoperind astfel toate gusturile.
Radu Andrieș este un tânăr din orașul Bicaz, inginer la Heidelberg Cement România – Fabrica de Ciment de la Tașca, care, în timpul liber, este pasionat de fabricarea berii artizanale. Cum a început totul? „La început, câțiva ani, împreună cu tatăl meu, am fabricat bere artizanală acasă pentru consumul propriu. Am început cu o instalație home-brew. Aveam o găleată din plastic în care fermentam și două oale în care fierbeam și făceam mash-ul. La scurt timp, am participat la concursuri și am obținut mai multe premii, apoi am avut șansa să mă primească cei de la Ground Zero în 2017 să fac o bere comercială, Blak Pot, care a fost desemnată cea mai bună bere din România. Ulterior, am continuat să vizitez și alte făbricuțe din țară și am luat legătura cu mai mulți fabricanți de bere artizanală, având numeroase schimburi de idei și opinii care m-au ajutat să mă ridic.”
După ani de căutări, de experiență acumulată prin țară și străinătate, Radu a luat hotărârea de a-și construi propria fabrică de bere artizanală, iar după multe căutări a decis să aleagă un loc frumos amplasat la umbra Ceahlăului, în satul Neagra, comuna Tașca, județul Neamț, în imediata apropiere a drumului național, la 10 km de orașul Bicaz. Știa la ce se „înhamă”, mai ales în condițiile crizelor de tot felul care se adâncesc tot mai mult, însă, fiind sprijinit de familia sa și în mod special de soția sa, Andreea, a început construirea făbricuței pe un teren pus la dispoziție de Primăria comunei Tașca. În anul 2019, a început amplasarea structurii metalice și montarea panourilor, iar la începutul anului 2020, în ciuda pandemiei, a instalat tot echipamentul, permițându-i apoi să înceapă complexul proces de autorizare, care s-a încheiat la finele lunii octombrie 2020, iar de la 1 noiembrie a devenit oficial producător.
De atunci, berea artizanală Wicked Barrel, fabricată din pasiune la Tașca, a devenit din ce în ce mai apreciată și mai căutată. Producția de bere artizanală nu este una foarte mare, având în vedere procesul tehnologic de durată (între minimun o luna și maximun un an și șase luni), însă desfacerea se face în orașele mari din țară, iar cea mai mare cantitate de bere artizanală fabricată la Tașca merge în Țările de Jos (Olanda) și Franța. De altfel, Radu Andrieș este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați berari din țară, fiind considerat chiar un specialist în berea neagră la care folosește ca ingrediente cacao, cafea, cocos, ardei iute sau tonka.
Atât Radu, cât și soția sa, Andreea, vorbesc cu emoție despre tot ce înseamnă berea artizanală Wicked Barrel, în condițiile în care, ca să ajungă la acest nivel, au fost nevoiți să muncească enorm, sa facă sacrificii și chiar să riște (în condițiile crizelor care nu se mai termină), bazându-se exclusiv pe fonduri proprii (economii, împrumuturi).
Astfel de inițiative extraordinare, precum fabricarea berii artizanale și astfel de tineri, precum soții Andreea și Radu Andrieș, ar trebui sprijiniți, atât de comunitate, cât mai ales de mediul de afaceri și nu în ultimul rând de administrațiile locale, care ar trebui să se mândrească cu astfel de afaceri, care, de ce nu, pot deveni o carte de vizită, fiind cea mai bună publicitate. Hai noroc!