Cel ales de către redacţia revistei şi de către cititori drept PERSONALITATEA LUNII este redactor la „Ecoul Munţilor”, cu menţionare în caseta tehnică. A fost redactor şi al seriei vechi a revistei, colaborator la „Catharsis” şi la alte numeroase lucrări care s-au scris pe Valea Muntelui. Este coautor al monografiei comunei Crăcăoani, alături de regretatul profesor Cristian Vatamanu. Este, de asemenea, învăţător. Un învăţător care merită acest titlu. Chiar dacă a ajuns la momentul pensionării, el râmâne „dom’ învăţător Ilie”. Şi astfel se va scrie şi pe monumentul său funerar. Căci asta a fost vreme de 44 de ani!
A contribuit la ridicarea muzeului grinţieşean, ocupându-se în special de industria casnică, iar acum la ieşirea la pensie dorim să-l numim custode.
Un interviu larg a oferit revistei „Apostolul”, domnului Mircea Zaharia, din care cităm: „M-am născut pe 22 octombrie 1960, dar în acte sunt trecut pe 28. Pe acele vremuri te lăsa câte o săptămână şi apoi scriau. Cred că era criză de hârtie. Am mai spus că tata s-a îmbolnăvit şi i-a fost extirpat un plămân, dar nu a ştiut să-şi scoată pensie. Şi-a cumpărat un cal, cu care făcea treburile gospodăriei şi, mai lucra şi în sat. Greul gospodării îl ducea mama. Torcea, cosea, împletea… mergea la prăşit, la polog, făcea de toate”. Mama a fost, de altfel, cea care și-a dorit să facă şcoală şi cea care l-a ţinut în şcoală.
Adăugăm cuvintele pe care le-am folosit pentru prezentarea sa de anul trecut, atunci când ne anunţase că iese la pensie, dar nu a fost să fie atunci: „După liceul pedagogic ne apare ca un fel de globe-trotter: 1979-1984 – învățător titular – Școala Pădureni-Cândești, 1984-1987 – învățător detașat – Școala Grințieș Nr. 2, 1987-1989 – lucrător comercial – CPADM Grințieș, 1989-2006 – învățător titular – SAM Grințieș, 2006-2009 – învățător titular – SAM Rediu, 2009-2010 – învățător detașat – Școala Poiana Teiului, 2010-2013 – învățător titular – Școala Girov, 2013-2014 – învățător detașat – Școala Ceahlău, 2014-2015 – învățător detașat – Școala Dreptu, 2015- prezent – învățător titular – Școala Gimnazială Grințieș. A absolvit Școala Populară de Artă, secțiunile teatru și folclor, şi ceea ce a învăţat a transmis elevilor săi. În brigăzile artistice din perioada comunistă cu mare succes era piesa „Cuiul lui Pepelea”, unde evolua alături de învăţătorii Mihai Panţiru şi Carmen Popa”.
Din 2017 s-a alăturat grupului folcloric „Ceata lui Vasile cel Mare” din Grinţieş, participând la primul „Festival al Haiducilor” organizat de Asociaţia Pro Grinţieş, al cărei membru în Consiliul Director este. Cu patos recita doine haiduceşti, dar nu numai. „Moartea căprioarei” recitată de domnia sa transmitea o vie emoţie spectatorilor. Amintim, de asemenea, şi „Balada codrului fără haiduc”, cu versuri potrivite pentru rostirea domnului învăţător. În „Banda lui Bujor” a fost „Căpitan”, dar, în 2016, când această piesă a fost prezentată pentru TVR 1, emisiunea „Exclusiv în România”, a împrumutat ţinuta lui Colea Răutu şi a devenit…. „Grec”: „periculoasă fiară rea şi lipicioasă!”
A coordonat de-a lungul timpului generaţii de dansatori, elevi ai şcolii sau tineri gospodari, participând la concursuri şi festivaluri şi premiile nu au lipsit.
A promis că la pensie se apucă de scris… cărţi! Căci deja condeiul s-a format bine la „Ecoul Munţilor” (cu articole cu mii de aprecieri!). O lucrare de etnografie, pentru care a strâns multe materiale şi îşi va întocmi… memoriile. Căci se îndreaptă spre vârsta când se pot scrie memoriile şi domnia sa va avea mult de scris…
Ne alăturăm sutelor de elevi care au învăţat „buchiile” sau aritmetica de la domnia sa, sau „Coroghiasca” şi „Sârba lui Zdrele”, şi să-i urăm sănătate şi putere de muncă, căci ne este încă de mare trebuinţă!