duminică, noiembrie 24
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

 „Oriunde m-aș afla, dacă am o carte cu mine sunt fericită”. K. Rowling

Camelia-Gabriela Zaharia este adolescenta cu ale cărei prezentări de carte ne-am obișnuit, atât la rubrica „Recenzie de carte… juvenilă” a revistei noastre, cât și pe pagina de instagram alittlebookawholelife. Camelia a fost elevă a Școlii Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș, promoția 2019-2023, așadar, tocmai a susținut Examenul de Evaluare Națională, obținând o meritată notă 9.60 la Limba și literatura română, disciplină la care s-a evidențiat prin obținerea a numeroase premii la concursuri și olimpiade școlare, ultimul rezultat deosebit fiind Mențiune la Etapa județeană a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață și se pregătește să urmeze un liceu teoretic, profilul umanist, specializarea științe sociale.

Consideră că și-a descoperit pasiunea pentru lectură în perioada gimnaziului. „Cu ajutorul diverselor materii predate la școală, îți poți forma o idee despre ceea ce îți place. În școala primară vedeam lectura ca fiind o temă pe care detestam să o fac… Acum, datorită titlurilor parcurse la clasă și subiectelor istorice care mi-au captat atenția, aleg, de cele mai multe ori, să citesc o carte de ficțiune istorică, decât să-mi pierd, chiar și 30 de minute, stând pe telefon. Acum, am o percepție diferită asupra mai multor subiecte și cred că școala m-a ajutat mult să mă descopăr și să ajung la o variantă mai bună a mea.”

Este pasionată de fotografie, iar printre disciplinele preferate se numără istoria, limba română și algebra. Însă, de departe, dragostea pentru lectură o definește: „Consider că cititul este benefic pentru orice om, indiferent de vârstă. În cazul nostru, al elevilor, lectura diferitelor tomuri ne aduce cât mai aproape de nota maximă în cadrul Evaluării Naționale (desigur, la proba de limba română), îmbogățindu-ne vocabularul și cultivându-ne imaginația, însă putem privi cititul ca o pasiune, metodă de relaxare etc. Îndrum orice persoană care nu a fost „înghițită” de universurile din cărți să le ofere o șansă”, după cum o definesc modestia, perseverența, curiozitatea intelectuală și respectul: „Le sunt recunoscătoare tuturor cadrelor didactice pentru cei zece ani minunați petrecuți împreună! Îmi vor lipsi toate cuvintele înțelepte, îndemnurile și felul prin care, fiecare dascăl, făcea școala un loc special.”

Îi mulțumim și noi și-i încurajăm eforturile meritorii, dorindu-ne ca această colaborare la revista „Ecoul Munților” să-i deschidă noi perspective de a-și descoperi și cultiva pasiunile!

Cristina CHIRILĂ

Share.

Leave A Reply