vineri, noiembrie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În comuna Poiana Teiului, între localitățile Poiana Largului și Hangu, pe Dealul Buba, așa cum este numit de localnici, se află o micuţă mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Este situată într-un peisaj mirific, de unde se pot vedea în toată superbitatea lor muntele Ceahlău și Lacul Bicaz. În 2005, părintele Iustin Pârvu, starețul mănăstirii Petru-Vodă, a hotărât ridicarea aici a schitului. Abia în 2013 s-a început construirea bisericii, în stil ștefanian, din bârne de brad lăcuite. Sperăm ca lucrările să fie finalizate cât mai curând pentru ca să ne putem bucura de frumusețea deosebită a acestei biserici.

Astăzi, cu ocazia hramului, alături de preoții slujitori ai locașului, Părintele Hariton și Părintele Siluan, au slujit încă doi preoți: părintele Ionuț Irina, de la Bistricioara și părintele Ionuț de la Bârlad. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Paraclis, participând un număr mare de credincioși din localitățile învecinate.

După tradiție, „Acoperământul” și „Brâul Maicii Domnului” au fost găsite în mormântul Sfintei Fecioare din Grădina Ghetsimani. Împăratul Leon I a așezat în anul 473 „Acoperământul” împreună cu „Tunica Maicii Domnului” într-un paraclis special din cadru Bisericii Sfintei Maria din Vlaherne (Panaghia Vlaherniotissa).

  Sărbătoarea „Acoperământului Maicii Domnului” cinstește arătarea Fecioarei Maria în secolul al-X-lea în Biserica din Vlaherne, Constantinopol. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere de noapte pentru salvarea cetății, ce era asediata. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh, rugându-se și ținând în mâini „Sfântul Acoperământ” deasupra capetelor credincioșilor. Prezenți la această slujbă, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, „au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind cu lumină și acoperind poporul cu cinstitul său omofor, înconjurată de oști cerești și de mulțime de sfinți, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; dintre care doi erau mai aleși, Sfântul Ioan Înaintemergătorul și Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilință graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său Fiu și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: «Împărate ceresc, primește pe tot omul cel ce Te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfințește, și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine, și pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primește-le toate rugăciunile și făgăduințele și-i izbăvește din toate nevoile și răutățile»” (Doxologia.ro).

  În tradiția greacă această minune a fost sărbătorită mai mult de către călugării din Sfântul Munte Athos. În picturile unor mănăstiri româneşti precum Sucevița, Polovragi și Govora aflăm icoane cu „Acoperământului Maicii Domnului”, ceea ce ne arată că această sărbătoare era cunoscută și la noi.

La biserica Schitului Pocrov din munţii Neamţului (în slavonă „pocrov” înseamnă văl, acoperământ), ctitorită în anul 1714 de către fostul episcop de Roman, Pahomie, este cinstit acest hram. Acest praznic închinat Maicii Domnului este sărbătorit an de an la această mănăstire de pe Valea Muntelui, de pe coamă de deal, tot mai mulţi credincioşi cinstindu-i hramul prin osteneala lor, aşa cum a fost şi astăzi, 1 octombrie 2023.

Alexandru ANDRIEŞ

 

Share.

Leave A Reply