sâmbătă, noiembrie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Unul dintre avantajele oamenilor de la munte este acela că lemnul – unul  dintre cele mai valoroase materii prime (dacă nu cumva cel mai valoros) – este peste tot. La munte cresc cele mai mari păduri de brazi, stejari și alte specii forestiere, iar omul de rând se poate bucura de această bogăție fără mari eforturi. Lemnul este cel care face cald în casele oamenilor, împrejmuiește grădini, se transformă în mobilă etc. Tot lemnul este cel care pe unii oameni îi îmbogățește, iar pe alții îi bagă la închisoare.

Pe unii, iată, lemnul îi transformă în artiști, cum este cazul tânărului Ionuț Popovici din comuna Tașca, student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură, masterand anul 2, specializarea „managementul activităților din domeniul forestier”.

Ionuț Popovici este unul dintre tinerii frumoși ai acestei țări, cu care te poți mândri, datorită calităților sale minunate moștenite de la părinți și „șlefuite” în timp prin educație, bun simț, perseverență și credință. Familia sa este plecată din țară, iar Ionuț a rămas acasă singur, fiind nevoit să se întrețină singur și să-și continue studiile, în ciuda dificultăților financiare. O perioadă a jucat fotbal (și juca bine) la echipa – fanion a Bicazului, iar sportul, cel mai probabil, l-a educat și i-a redat încrederea în calitățile sale. Apoi a descoperit frumusețea lemnului, iar într-o zi a început să se joace cu o bucată de lemn, pe care a scrijelit-o cu un vârf de cuțit, rezultând o formă frumoasă. A lăcuit-o și și-a dat seama că poate mai mult. Astfel, a început să se profileze pe acest domeniu, care avea legătură și cu domeniul pe care-l studia la Suceava, mai ales că locuia în aceeași curte cu un unchi de-al său – tâmplar de meserie, care l-a sprijinit și l-a îndrumat ori de câte ori era nevoie. Sub supravegherea unchiului său, a început să sculpteze bucăți de lemn rezultate în urma debitării de către unchiul său, rezultând diferite figurine și motive florale și populare.

Într-o zi, a găsit prin atelierul unchiului său o pereche de coarne de berbec, aruncate într-un colț. Atunci s-a gândit că ar fi frumos ca acele coarne să stea expuse pe un perete și trebuiau aranjate. A găsit o bucată de lemn potrivită pe care a „modelat-o” așa cum și-a dorit, a fixat acele coarne și după ce lucrarea a fost gata și-a dat seama că asta va face pe viitor. Începea să-i placă această îndeletnicire, iar pe zi ce trecea, devenea tot mai pretențios cu el însuși. Și cum comunitatea din Tașca este una mică, imediat i s-a dus vestea prin sat că Ionuț Popovici „are mână de lucru”. Mai toți vânătorii și pădurarii i-au adus fel de fel de trofee, pe care le-a aranjat și le-a făcut panoplii. Cred că la momentul de față, sunt puține case de pădurari sau vânători care nu au o panoplie făcută de Ionuț Popovici, iar dacă nu au, încă nu au aflat de talentul acestui tânăr.

Pentru a demonstra dragostea pentru sculptură, Ionuț Popovici a sculptat, inclusiv ușa dormitorului său, iar una dintre cele mai interesante lucrări este un candelabru confecționat din 30 coarne de cerb cu cinci etaje.

Ușor-ușor, Ionuț Popovici și-a creat atelierul său, iar cu banii rezultați din confecționarea acestor panoplii și-a cumpărat unelte performante, strict necesare pentru a-i ușura munca. De asemenea, deși părinții săi l-au ajutat financiar pentru acoperirea cheltuielilor de la facultate, Ionuț nu a lăsat această povară doar pe umerii lor, ci a contribuit și el la aceste cheltuieli, din munca sa în atelierul de sculptură.

Pe lângă aceste panoplii, mulți oameni i-au cerut lui Ionuț Popovici să le sculpteze fel de fel de ornamente cu motive tradiționale sau rustice, iar el le face cu mare drag și cu talent.

Ionuț Popovici visează ca după finalizarea studiilor, să-și creeze propria firmă și să continue această minunată îndeletnicire, conștient fiind că dintr-un lemn poate crea o adevărată operă de artă. Ionuț Popovici este apreciat de întreaga comunitate din Tașca, el fiind unul dintre tinerii care fac cinste acestei localități, în condițiile în care majoritatea celor de vârsta lui au ca principală preocupare live-urile pe tik- tok.

Motto-ul care-l ghidează în viață pe Ionuț Popovici: „Răbdare, răbdare, răbdare!”, cuvintele părintelui Ilie Cleopa.

Marius Mihai COŞERARIU

 

Share.

Leave A Reply