Potrivit renumitei definiții a lui Jean-Paul Sartre, din lucrarea „Qu’est-ce qu’un intellectuel?”, intelectual nu este acela care scrie cărți sau își trece timpul cu preocupări intelectuale, ci acela care, părăsind universul livresc, intră direct în viața publică și se amestecă în treburile care nu-l privesc. Idee exprimată, de-a lungul timpului, în viziune proprie, de scriitori consacrați și din literatura română. Drumul anevoios al personajului din nuvela lui Slavici „Budulea taichii” este tipic pentru intelectualii din trecut, care, după ce au cules învățătură, revin în satul natal pentru a-i îndruma și a le fi de folos consătenilor. Un intelectual visat de poporaniști două decenii mai târziu, care nu-și uită „datoriile”, nu se înstrăinează, nu se dezrădăcinează. Este drumul urmat și de compozitorul și folcloristul Gavriil Galinescu și de fiul acestuia, doctorul Virgil (Gelu) Galinescu. Despre ei se vorbește în șoaptă, cu capul plecat și căciula în mână.
Născut la 16 februarie 1924 în comuna Hangu, frecventează şcoala primară şi apoi liceul „C. Negruzzi” în Iași. Urmează, la fel ca sora sa, Mirela, cursurile Facultății de Medicină din Iaşi (la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), pe care o absolvă în 1949, susţinând teza de licenţă cu media 10, devenind doctor în medicină şi chirurgie. Asumându-și rolul mesianic al intelectualului, deși putea să aleagă să rămână în urbea ieșeană, la 1 august 1949 este repartizat, la cerere, în postul de medic de circumscripţie, la circa sanitară rurală Galu, din fostul raion Ceahlău. După ce devine medic specialist boli interne la 15 mai 1951, a fost transferat în interes de serviciu, ca medic la spitalul Hangu. Dovedind vădite calități manageriale, atrage atât fondurile necesare funcționării diferitelor secții: interne, contagioase, chirurgie, pediatrie şi obstretică-ginecologie, cât și personal de specialitate. Perfecționist, a rămas în memoria colectivă punând diagnostice precise, validate de medicii ieșeni. A organizat cicluri de conferinţe pe teme medicale, dar şi de cultură generală şi muzică.
Împreună cu domnul director al școlii din Ceahlău, dl Ungureanu, organizează grupul coral și formația de dansuri cu care participă anual la Ziua Muntelui în Poiana Cailor. Repertoriul corului, pe care îl dirijează, conține și melodii compuse sau culese de tatăl său. Cânta foarte bine la vioară, la botezul fiului încântă invitații cu tehnica și sensibilitatea cu care mânuiește instrumentul cu coarde.
În casa familiei din Iași se vorbește fluent limba franceză și limba germană, iar fiul medicului va fi meditat de sora acestuia, conferențiar univ. dr. Mirela Andrei, astfel încât, în jumătate de an reușește să recupereze și să ajungă la nivelul celorlalți colegi din clasă la limba franceză, deși nu o studiase anterior.
Un Om excepțional care a pus pasiune în tot ce a făcut. Va avea parte de pasiune și în viața de familie, căsătorindu-se cu una dintre cele mai frumoase fete, „nemțoaica”, cum o numeau asistentele. Le-au moștenit inteligența, frumusețea și determinarea cei doi copii.
Probabil că locul lui este în legendă, o legendă a localității de la poale de Ceahlău.
Cristina CHIRILĂ