O mare personalitate originară de la poalele Ceahlăului a fost arhiepiscopul Eftimie Luca, născut în comuna Ceahlău, satul Schit, din părinţii Dumitru şi Elena, la data de 9 noiembrie 1914. Au fost la părinţi şapte băieţi şi două fete. La botez a primit numele de Victor.
A urmat cursurile şcolii primare din comuna Ceahlău. Încă din fragedă copilărie s-a dedicat vieţii monahale la mănăstirea Slatina, judeţul Suceava. În anul 1933 a intrat la Seminarul monahal de la Cernica, unde a fost coleg cu viitorul patriarh Teoctist Arăpașu.
Din anul 1949 şi până în anul 1967 a fost stareţ la mănăstirea Bistriţa, judeţul Neamţ, după care a fost numit exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Huşilor între anii 1951 şi 1952 şi între anii 1959-1960. Din anul 1966-1971 a fost numit stareţ la mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Tot în cursul anului 1971, Sfântul Sinod l-a numit vicar al Eparhiei Romanului în luna decembrie, când a primit şi numele de Eftimie Bârlădeanul.
La data de 30 iunie 1972 a fost hirotonit arhiereu în catedrala episcopală din Roman, judeţul Neamţ. A fost primul arhiereu hirotonit în catedrala episcopală din oraşul Roman, până atunci astfel de slujbe erau făcute numai la Mitropolia din Iaşi.
În anul 1978, după retragerea Episcopului Partenie Ciopron, pe motiv de boală, a fost episcop al Romanului şi Huşilor, iar instalarea sa a avut loc în „Duminica Floriilor”. În anul 1994, când s-a reînfiinţat Episcopia Huşilor, a rămas titular la episcopia Romanului.
Din 2009 a devenit arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Este cel mai vârstnic ierarh din cadrul Sfântului Sinod, împlinind, la 9 noiembrie 2013, 99 de ani.
Nu mai poate sluji, fiind ţinut în pat, iar slujbele şi toate serviciile funcţiei sunt făcute şi ţinute de arhiepiscopului vicar Ioachim Bârlădeanul.
În fiecare an, la data de 20 ianuarie, la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului se oficiază în mod special o slujbă de rugăciune pentru cel ce vizualizează prezenţa lui Hristos în biserica văzută. De asemenea, la această dată, la toate mănăstirile şi bisericile mai importante se oficiază în mod special slujba de Te Deum pentru Sfântul Eftimie cel Mare, prevăzut în calendarul ortodox din 2012.
Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în vremea împăratului Graţian în cuprinsului Mitropoliei Armeniei. Numele Eftimie în limba greacă înseamnă „voie bună”, iar arhiepiscopului Eftimie Luca i se spune şi „Eftimie cel bun”, spunea nepotul Dumitru Luca.
A murit la 4 noiembrie 2014, la vârsta de 99 de ani, după o arhipăstorire de 42 de ani din cei 600 de ani de existență a Arhiepiscopiei Romanului.
Daniel DIEACONU