De multe ori, când te vorbești despre mediul rural, ori treci prin satele României, nu te gândești decât la rutina zilnică, la oamenii simpli și muncitori, care-și duc traiul de pe o zi pe alta din munca câmpului, ori alte activități specifice- agricultură, creșterea animalelor, munca la pădure, iar singurele evenimente majore din viața comunităților respective sunt nunțile, înmormântările, ori hramurile bisericești, precum și serbările școlare.
Și totuși, comuna Pângărați. Județul Neamț, a avut șansa să depășească acest nivel de educație, trecându-și în palmares numeroase activități cultural- artistice- educative, care, de departe, depășesc ca amploare și mod de organizare multe dintre localitățile urbane, unde se prezumă că există oportunități mult mai ample pentru astfel de activități. Toate acestea se întâmplă la Pângărați, datorându-se în mare măsură actualului referent cultural- Andrei Sebastian Bucalău – directorul cochetului Cămin Cultural Pângărați-Castel, un personaj „rebel”, care nu a acceptat să se rezume doar la a-și ridica salariul lunar, ci și-a dorit să se implice efectiv cu toate puterile în creșterea nivelului cultural al satului său natal- Pângărați-Castel, dând astfel un sens acestei mici comunități de oameni, care, până mai ieri trăia într-un anonimat nemeritat.
Andrei Sebastian Bucalău este un fiu al satului, iar o bună perioadă de timp a fost plecat în străinătate, dorind să-și facă un rost, însă, după ani lungi de pribegie a ajuns la concluzia că nicăieri nu este ca acasă, motiv pentru care s-a întors în satul natal cu intenția clară de a se implica în viața comunității. După întoarcerea acasă, s-a angajat în Piatra- Neamț la o firmă de vânzări aparatură electronică, iar în anul 2023, văzând că Primăria comunei Pângărați avea un post vacant de referent cultural, și-a dat seama că aceasta este ocazia unică de a se implica în viața comunității pe de funcția de director al Căminului Cultural Pângărați-Castel, recent inaugurat la 1 Iunie 2023 printr-un eveniment de marcă- Festivalul Național „Copiii-florile inimii”- organizat de Asociația Culturală „Eu Cred”.În urma concursului pe care l-a câștigat cu notă maximă, Andrei a devenit unul dintre puținii directori de așezăminte culturale cu viziune, punând în valoare tot ce credea că trebuie promovat. Beneficiind de un cadru natural mirific, în umbra Mănăstirii Pângărați, aproape de Hidrocentrala Stejaru și de lacul cu lebede de pe Bistrița, Căminul Cultural Pângărați Castel a devenit brusc un punct de referință pe harta culturală a județului Neamț, fiind gazda numeroaselor evenimente culturale de anvergură, cum ar fi: Festivalul Național „Copiii„ Florile inimii”, Festivalul Internațional „Ceahlău”, Festivalul de Film (cu Maia Morgenstern evoluând pe scena acestui lăcaș cultural), Tabăra și Festivalul Național de Creație și Interpretare „Dăm Folk”, lansări de carte, spectacole artistice și multe alte evenimente culturale desfășurate într-un timp relativ scurt. Andrei, datorită calităților sale de bun manager și organizator de evenimente, a reușit să mențină câteva colaborări cu organizații culturale cunoscute, respectiv Centrul pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”, Asociația Culturală „Eu Cred”, Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț.
Încă de la preluarea funcției de director al Căminului Cultural Pângărați-Castel, în ciuda faptului că bugetul alocat este unul „ de subzistență”, Andrei Sebastian Bucalău și-a demonstrat profesionalismul, determinarea și loialitatea față de comunitatea din Pângărați-Castel, făcând o treabă unică, venind în sprijinul oamenilor simpli prin instalarea unui xerox pentru cei care au nevoie de multiplicarea unor documente, pro-bono, dar prin aceasta determinându-i pe oameni să treacă pragul Căminului Cultural zilnic. Totodată-, Andrei Sebastian Bucalău a trecut la „culturalizarea” oamenilor, „îmbrăcând” Căminul Cultural cu pliante reprezentând evenimentele culturale-istorice-religioase petrecute în fiecare zi din calendar, astfel încât, oricine trece prin zonă, vrând-nevrând, se oprește în fața căminului și citește din curiozitate ce scrie pe aceste pliante. Tot din inițiativa lui Andrei, printr-o colaborare benefică și fructuoasă cu Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, s-a reușit renovarea corpului de școală situat în curtea Căminului Cultural, transformându-l astfel, într-un loc ideal pentru pregătirea unor evenimente (sală de repetiții, școală de vară, sală de protocol), clădirea având toate dotările: toalete, mobilier și chiar pianină și alte instrumente muzicale.
Un alt aspect remarcabil al activității lui Andrei este faptul că este un adevărat promotor cultural, reușind să readucă în actualitate tradițiile, folclorul și meșteșugurile specifice zonei Pângărați, el văzând cultura, nu ca pe ceva static, ci ca pe o entitate vie, care evoluează și se adaptează vremurilor, dar care își păstrează esența autentică.
Dincolo de rolul său administrativ și de promovare culturală, Andrei Sebastian Bucalău este un artist multidisciplinar desăvârșit, având numeroase abilități și talente, începând de la sculptură, pictură și terminând cu fotografia/videografia – pasiunea lui de suflet. El reușește să se exprime prin foto/video într-un mod senzațional, capturând în imagini esența locurilor, oamenilor și evenimentelor culturală, ori cele din viața comunității (nunți, botezuri etc).Fotografiile sale surprind momente unice, fie că este vorba de peisaje montane pitorești, fie portrete ale oamenilor locului. Materialele video realizate de Andrei îmbină elemente documentare cu o estetică artistică bine definită, iar prin intermediul acestor materiale vizuale, spune povești care inspiră și educă.
Ceea ce face activitatea lui Andrei deosebit de valoroasă este impactul pozitiv asupra comunității, Căminul Cultural, aflat sub „comanda” sa, devenind dintr-o dată un spațiu de întâlnire pentru locuitorii din zonă, artiști mai mari sau mai mici, un loc unde tinerii se pot dezvolta și se pot manifesta liber. Prin pasiunea și dedicarea sa, Andrei Sebastian Bucalău a reușit să transforme cochetul Cămin Cultural Pângărați-Castel într-un hub cultural de referință, un loc unde tradiția și modernitatea se întâlnesc și se îmbrățișează într-un mod unic, acest aspect fiind cu atât mai valoros în condițiile în care cultura este deseori neglijată, subfinanțată și chiar ignorată de autorități. Oameni precum Andrei Sebastian Bucalău ar trebui căutați, inventați și puși la cârma așezămintelor culturale, ei fiind cei mai în măsură să contribuie semnificativ la sănătatea educativă, socială, culturală și spirituală a întregii comunități.