duminică, septembrie 29
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Prin educație ecologică, copiii pot înțelege mai bine că oamenii sunt inseparabili de mediu și că lipsa acțiunilor de reciclare are efecte negative nu doar asupra mediului, ci asupra tuturor. Vor obține cunoștințe de bază necesare soluționării problemelor de mediu, vor reuși să judece responsabilitățile individuale și colective, să coopereze mai bine cu ceilalți în vederea rezolvării unor probleme identificate și vor dezvolta instrumente de analiză și reflecție care le vor fi de folos în toate etapele vieții. Concret, educaţia ecologică la care făceam referire s-a materializat la nivel național prin „Săptămâna verde” .

„Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ, conform prevederilor ordinului ministrului educaţiei privind structura anului şcolar, valabil în anul şcolar respectiv.

Programul „Săptămâna verde” nu se derulează simultan cu Programul național „Școala altfel”.

Unitățile și instituțiile de învățământ implicate în organizarea și implementarea Programului „Săptămâna verde” beneficiază și de sprijinul Ministerului Educației și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

La Administrația Parcului Național Ceahlău cea mai aglomerată perioadă  “Săptămânii Verzi“ a fost săptămâna 22.04 – 26.04, timp in care Centrul de Vizitare al PNC a primit vizita a peste 650 de elevi de gimnaziu si liceu provenind din mai multe județe, copii care au putut să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe privind natura, ariile protejate și ecologia, și s-au putut instrui prin jocuri interactive si filme despre flora si fauna din Parcul Național Ceahlău. Voioșia și încântarea celor mici a fost la cote maxime, sperăm că și cunoștințele dobândite au avut același prag maximal. Așteptăm cu interes colaborări viitoare cu unități școlare din toate regiunile țării.

„Am credința ca v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”

Adrian CATRINOIU

Share.

Leave A Reply