sâmbătă, noiembrie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

„… și te troncăne căruța

Fiindcă viața e așa grea

Strângi în brațe bocceluța

Cu tot ce-ai primit în ea…!”

(Cântecul „Destinul”, versuri Elena Hornea,

muzica și interpretarea Ioana Galanton)

 

Poate că viața ar trebui să ne fie numai cântec, dar noi am învățat să împletim tot ce ne oferă ea și să ne ducem cu demnitate „bocceluța”.

Cu ani în urmă prin satul Bistricioara al comunei Ceahlău, o fetiță zglobie cânta necontenit și se bucura de copilărie alături de cei dragi. Tatăl acestei copile care pe vremuri făcea parte dintr-o brigadă muzicală, a fost un om simplu cu numai patru clase, dar care era înzestrat cu calități muzicale deosebite mânuind cu dibăcie diferite instrumente muzicale, fluier, muzicuță, chiar și acordeonul deși nu a avut niciodată unul al lui. Asta până când într-o bună zi i-a cumpărat băiatului un acordeon, băiat care ulterior a urmat Școala Populară de Arte, ca mai apoi să îmbrățișeze cariera de preot. Astfel, protagonista noastră de astăzi, Ioana Galanton moștenește acest „talant” de la tatăl său. Cu nostalgie își amintește cum participa la concursurile muzicale de la Piatra Neamț, „Cântarea României”, luând diferite premii, apoi la serbările școlare și ulterior la cele câmpenești.

Anii trec, își întemeiază o familie, termină studiile superioare și devine economistă, dar avea un gol în suflet, ceva îi lipsea și știa ce. Nu a mai stat pe gânduri și s-a înscris la Școala Populară de Arte din Toplița – secțiunea canto – pe care a absolvit-o cu succes. Muzica i-a umplut acel gol, iar acum ne încântă și ne bucură cu frumoasele melodii pe care le interpretează sau le compune. Inspirația nu-i lipsește, iar asta o dovedește repertoriul bogat pe care îl are.

A participat la numeroase manifestări culturale, unde a bucurat publicul din zona Harghitei, iar ulterior calea destinului a călăuzit-o spre capitala țării, București, unde s-a și stabilit.

De profesie economistă, a făcut un pact cu cifrele, dar nu renunță la muzică niciodată, primind mai mereu invitații la numeroase evenimente culturale în special la lansări de cărți, la diferite emisiuni de la „Inedit Tv”, „Etno Tv”, iar în fiecare duminică merge la o biserică din cartierul Pantelimon, unde interpretează pricesne spre bucuria enoriașilor. Recent a participat la zilele Urziceniului alături de Ionuț Dolănescu, dar și alte nume sonore unde s-a simțit minunat. Amintirile sunt singurele bagaje pe care le luăm cu noi, iar Ioana are o bocceluță încăpătoare.

O piesă de suflet este „Destinul”, ale cărei versuri aparțin poetei Elena Hornea, iar Ioana a compus melodia pe care o interpretează atât de frumos, fiind acel gen de cântec pe care vrei să-l tot asculți.

Deși este departe de meleagurile natale, ori de câte ori are posibilitatea se reîntoarce cu mare însuflețire pe la rude, pe la prieteni cu care ține legătura, pentru că o parte din ea este aici, la Bistricioara. Părinții nu mai sunt, la fel nici casa părintească, dar rădăcinile sunt încă pline de sevă, pe care acum le folosește ca izvor de creație în melodiile pe care le compune. Ioana este acea persoană care pune suflet în orice, iar conversația cu ea a decurs într-un mod foarte plăcut de parcă ne-am fi cunoscut de o viață, de altfel aceste note sensibile se resimt în melodiile pe care le interpretează.

Suntem binecuvântați că avem în preajmă persoane pline de frumos, care transmit emoții, care alină dureri sufletești și care ne creionează viața în culori vesele. Ioana face parte dintre acestea. Să-i ascultăm melodiile și să ne bucurăm alături de cei dragi. Recomandăm melodia „Destinul”. A se asculta și în a se lua aminte! Apoi să ne urcăm în căruță și să mergem pe o cărare ce ne va fi veşnic necunoscută…!

 

Roxana Gabor-Tănase

Share.

Leave A Reply