sâmbătă, iulie 6
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În 1866, când prințul Carol I a ajuns în România, a rămas neplăcut surprins de sărăcia pe care a găsit-o, mai ales la sate. Și-a propus să modernizeze țara, dar cu ce bani? O țară mică, avea un buget mic. Nevoile bănești ale Casei Regale erau acoperite din bugetul statului, nu de puține ori Carol fiind nevoit să ceară bani familiei Hohenzollern pentru cheltuielile palatului sau pentru operele de caritate ale principesei Elisabeta. După proclamarea regatului, Carol I s-a gândit că bugetul de care avea nevoie trebuia să fie compatibil cu noul statut regal. Ion I.C. Brătianu a propus Camerei Deputaților ca statul român să acorde regelui, printr-o lege specială, dreptul de a  administra și a beneficia de folosința a 1% din cele 1200 de moșii aflate în posesia sa. Opoziția nu s-a prezentat la vot, în timp ce deputații, avându-l în frunte pe prof. universitar ieșean Andrei Vizanti, au votat în unanimitate. Domeniile Coroanei, așa cum au fost numite moșiile, însumau, după cum aflăm dintr-o Enciclopedie din 1930, aproximativ 130.000 de hectare, din care 48.000 ha erau teren arabil. La 9 iunie 1884 a fost publicată Legea Domeniilor Coroanei, iar această instituție regală a durat până la abdicarea regelui Mihai. Cele 12 moșii aveau în cuprinsul lor terenuri arabile, fânețe, păduri și erau dispuse în județele Brăila, Dolj, Ilfov, Prahova, Râmnicu-Sărat, Vaslui, Neamț, la Bicaz, și Suceava la Borca, Mălini, Sabasa Farcașa și Broșteni. Populația totală era de 52.000 de locuitori. Administrator al Domeniilor Coroanei a fost Ioan  Kalinderu (1840-1913). Kalinderu și-a luat misiunea în primire cu toată responsabilitatea, luptând cu o populație la început reticentă, să dezvolte educația, cultura, igiena, să înfrângă pe cât posibil sărăcia. În 1884, Carol I a oferit lui Kalinderu 10.000 de franci pentru construirea sau reabilitarea bisericilor, pentru înzestrarea școlilor cu cele necesare. În 1886, regele a mai oferit 60.000 de franci pentru construirea unor școli. Satele de pe Domeniile Coroanei erau modele pentru restul țării. Până în 1910 s-au construit clădiri pe domenii, în valoare de 10 milioane de lei. În curtea liceului Borca există două asemenea clădiri, reabilitate și funcționale. Casa vânătorului, astăzi Ocolul Silvic, reabilitată, mai păstrează specificul în partea din față. Altă clădire foarte interesantă se află în centrul comunei, ea  a găzduit pe rând internat, farmacie,  poștă. Acum se află într-un proces de recondiționare.

Mai există și astăzi cantoanele silvice. Pe moșii au fost angajați ingineri silvici, arhitecți, muncitori cu înaltă calificare, care s-au ocupat de împăduriri, plantații, pepiniere, de drumuri, au adus soiuri de pomi fructiferi, pe care săteni le-au aclimatizat. S-au construit mori, pive, un gater, veniturile au crescut de la 355.000 lei în 1884, la 1.865.000 lei în 1911. Biserica și școala s-au implicat în educarea culturală și religioasă a muntenilor. Angajații Domeniului Coroanei trebuiau să fie un exemplu pentru comunitate, ei fiind primii prezenți la liturghie, dar și la activitățile culturale, unde sătenii erau și interpreți şi spectatori. La început a existat o Societate Cultural-Economică unde, se făcea lectură, cursuri de alfabetizare și se țineau  conferințe, teatru, copiii erau determinați să frecventeze școala. Din Societatea Cultural Economică s-a desprins o bancă, Societatea Cooperativă, unde sătenii se asigurau pentru vite, în caz că erau atacate de animalele sălbatice. În 1910, pe Domeniile Coroanei erau 40 de biserici bine întreținute. Biserica de la Borca a fost ctitorită de regele Carol I, sfințită de Iosif Naniescu, mitropolit și membru de onoare al Academiei Române. La sfințire a cântat cu cobza lui Barbu Lăutaru. Experiența pe care au acumulat-o muntenii de la instituția regală a fost una de succes, ei învățând să trăiască sănătos, să-și educe copiii, să fie informați și să transmită și generațiilor viitoare principii verificate de ei.

 

Bibliografie

Berian, A.- Monografia Domeniului Borca și Sabasa-Farcașa din județul Suceava, 1906, București, Tipografia Gutenberg

Berindei, D. – Societatea română în vremea lui Carol I, București, Editura militară,1992

Bulai, I, Țulea, S., Nicolaescu, S., Slotea, E.- Carol I, Editura Cetatea de scaun Târgoviște, 2016

Povestea Domeniilor Coroanei readusă la viață, serial TV realizat de Cristian Tabără, Emisiunea Exclusiv în România, noiembrie, 2023

 

Iolanda LUPESCU

 

Share.

Leave A Reply