În timpul domniei a lui Mihai Racoviță, la începutul veacului al XIX-lea, asupra locurilor şi oamenilor de la poalele Ceahlăului s-a abătut o mare nenorocire. O seamă de boieri în frunte cu Vasile Ceaurul s-au răzvrătit împotriva domnului şi au luat în stăpânire Cetatea Neamţului şi mănăstirea fortificată de la Hangu, în care s-au cantonat „cătane nemţeşti”, conduse de căpitanul Ernau Ferentz (căpitanul Franţ, cum i-au zis românii, impresionaţi de vitejia sa). Mihail Racoviţă a adus în sprijinul lefegiilor domneşti şi „o samă de tătari”, cărora le-a promis mai multe pungi de aur. După ce i-au scos pe răsculaţi din Cetatea Neamţului, domnitorul a trimis pe tătari împreună cu doi boieri ca să pună mâna şi pe cetăţuia de pe pârâul Schit. Boierii nu „i-au putut înfrâna pe tătari de la samavolniciile cu care erau îndătinaţi”. Cronicarul însemna cu amărăciune: „Robit-au tătarii pe câţi au găsit moldoveni; robit-au atunci şi pe giupâneasa lui Ilie Cantacuzino, vistiernicul, fiind bejenită în Hangu şi pe altă giupâneasă, fata lui Iordache Cantacuzino, stolnicul şi le-au scos Mihai Vodă din robie, oblicindu-se”. O altă cronică spune că însuşi domnul Mihail Racoviţă, neavând cu ce plăti urdiile le-a dat învoire să prade cinci zile dincolo de Siret, până în munte şi „s-au întins ceambururile şi pe malul Bistriţei până la hotarele Transilvaniei şi duium de robi mulţi au luat tătarii şi au dus în Buceag”.
“Cică în timpul năvălirii tătare localnicii s-au vestit unii pe alţii prin focuri aprinse pe culmi sau prin sunet de bucium sau de clopot, şi şi-au strâns bruma de avere fiecare şi a luat calea codrului. O nevastă tânără preocupată de a strânge cât mai multe de prin casă este surprinsă de un nogai care văzând-o frumoasă o cetluieşte cu arcanul. Acesta o luă, plăcându-i, ca roabă. Pe culme sătenii îngroziţi află trista veste. Unul strigă şi către soţul femeii aflat cu ei:
– Ioane, un tătar ţi-a luat femeia!
Acesta, după o clipă de gândire răspunse:
– Săracul de el!”
Tot în aceste vremuri cu dese năvăliri barbare, se spune că au prădat tătarii şi în satul Leţeşti. La o familie numită Creţu era cumătrie, când a apărut urdia. De abia au putut fugi petrecăreţii spre codru. Baba Creţoaie nu apucă decât să se ascundă în păpuşoi. Tătarii au intrat în casă şi au aflat masa plină: rachiu de prune, carne şi o covată de plăcinte. S-au apucat de mâncat şi de băut. Baba, văzând că veselia e în toi, s-a apropiat tiptil şi a înhăţat o desagă a unui tătar lăsată pe prispă. Se spune că de atunci se trage bogăţia Creţenilor, căci desagii erau plini cu aur.
Daniel DIEACONU