luni, ianuarie 6
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Fără îndoială, protagonistul prezentării noastre putea fi „Personalitatea lunii”, dar am considerat important pentru revista noastră să îl includem la categoria redactorilor, colaborare cu care domnia sa ne onorează. Căci, Emanuel Bălan, profesorul târg-nemţean, este un cunoscut scriitor, autor de carte şi articole, iniţiator de proiecte, emisiuni de radio şi tv. Un implicat profund în viaţa cetăţii, un profesor dedicat.

Principale atribuţiuni actuale: director  adjunct la Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamț, Președinte al Asociației „Pro Democrația” Club Târgu-Neamț, realizator de emisiuni radio Mplus Fm și TELEMOLDOVAPlus. Foarte important, din punctul meu de vedere, este faptul că a iniţiat o revistă – „Analele Liceului Vasile Conta”, seria Istorie –, care nu este doar un periodic bianual de liceu, ci o publicaţie cu cotaţie internaţională în care scriu istorici cu renume.

Dintre volumele publicate de domnia asa amintim: Biserica Ortodoxă din Basarabia. Mitropolia Basarabiei, de la începuturi până în prezent, Editura Egal, Bacău, 2010; Minoritățile naționale din Bucovina în cadrul procesului electoral din perioada interbelica, Editura Egal, Bacău, 2012; Anticomunism și represiune comunistă în Neamț și Bacău (1945-1989), Editura Egal, Bacău, 2014; Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX), Editura Graphest, Piatra Neamț, 2018; Istoria unei comunități. Evreii din Târgu Neamț, Editura Hasefer, București, 2019; Neamțul, ținutul tezaur. Monografie (coautor), Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2019; Târgu-Neamț. File de istorie, Editura PIM, Iași, 2020.

Dintre volume coordonate menţionăm: 200 de ani de la răpirea Basarabiei de către Imperiul Rus si consecințele ei asupra istoriei românilor (coautor cu regretatul Gigel Birliba și Stejărel Istrate), Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2012; Anticomunism și represiune comunistă. 1944-1989 (coautor cu Ioan Romeo Roman, Emanuel Sandu și Karina Cojocariu), Editura AdIS, Iași, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020; Ars Oeconomica. Patrimoniul economic. Patrimoniul cultural, Simpozion regional, coautor, Editura Tehnopress, Iași, 2016, 2018, 2020; Contăm de 20 de ani, coautor, Editura StudIS, Iași, 2017; Creativitatea și inovare-Festival național școlar, ediția a XI-a, 23 martie 2019. Coautor, Editura StudIS, Iași, 2019.

Profesorul Emanuel Bălan se pregăteşte pentru susţinerea publică a tezei de doctorat căreia i-a dedicat ultimii ani de viaţă, o teză cu temă complexă: istoria evreilor din România în perioada 1940-1944. O teză care a necesitat o vastă documentare, mai ales de arhive, prezentări minuţioase, interpretări judicioase. „Ecoul Munţilor” îi urează succes şi îl aşteptăm cu cât mai multe şi mai bune articole pentru revista noastră!

Daniel DIEACONU

Share.

Leave A Reply