joi, noiembrie 21
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

În perioada interbelică zona Târgului-Neamț a fost destul de prezentă în paginile marilor ziare ale vremii. Dacă unele articole de presă promovau mănăstirile și cele două stațiuni, faptele negative erau prezentate pe prima pagină, un fel de „breaking news” al zilelor noastre.

Știrile despre accidentele rutiere erau nelipsite, cu atât mai mult, cu cât acestea provocau pierderi umane. În ciuda faptului că nu exista nici pe departe traficul de astăzi, două cauze actuale provocau și atunci accidente grave: viteza și alcoolul. Despre un astfel de accident grav cu victime umane pe fondul vitezei și al consumului de alcool s-a produs pe sfârșitul verii anului 1927.

În noaptea de sămbătă, 29 august 1927, în urma unui grav accident de mașină, trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost grav rănite. Accidentul a avut loc pe Dealul Buga, între Târgu-Neamț și Bălțătești. Cauza: viteză excesivă pe fondul consumului de alcool.

Vestea cumplitului accident a ajuns repede în oraș, astfel că zeci de oameni s-au adunat în centrul urbei, căutând mijloace de transport pentru a ajungte la locul accidentului. Imediat, la fața locului s-a deplasat organele de anchetă, polițistul Ghimicescu și comisarul de serviciu Adam. Imediat cu o mașină au sosit medicii Jurașcu, Feighenbaum și Nădejde, pentru a acorda primul ajutor. Când au ajuns la locul accidentului, la lumina farurilor și a unei torțe „pe o mare distanţă erau împrăştiaţi creieri, erau răvăşite tot felul de obiecte şi sfărămăturl din maşină. Toată întinderea era scăldată în sânge. În jurul maşinii se puteau distinge trei cadavre oribil mutilate aruncate la distanţe de 3-4 metri. Capul unei femei era complet sfărâmat. De asemenea şi celalte două cadavre aveau capetele sfărâmate. În râpă se auzeau gemetele disperate ale altor victime. Au putut fi găsiţi alţi trei din pasageri care se zbăteau în chinuri groaznice. Un al patrulea rănit dispăruse”.

În urma cercetărilor și a informațiilor oferite de către unul dintre răniți s-a putut reface firul tragicului eveniment. Mașina cu numărul de înmatriculare 194 IȘ era proprietatea cunoscutului avocat ieșean Leatris care se afla în vacanță la Mănăstirea Văratic. În acea seara, în jurul orei 20, șoferul acestuia, Victor Oșeschi, a plecat fără acordul proprietarului împreună cu an alt șofer, Gaspar spre Bălțătești. Aici, cei doi au chefuit în restaurtantul băilor cu o damă de companie, Sofia Butnaru, originară din Roman. La ora 23, când orchestra militară a regimentului 10 Vânători de munte încetase a mai cânta, cei trei au invitat pe plutonierii Al. Busuioc, Pepi Beneș și Gh. Pocit să meargă împreună la balul de la băile Oglinzi. La volan a urcat șoferul avocatului Leatris, aflat în stare de ebrietate. Cum a ieșit din Bălțătești acesta a apăsat pedala de accelerație, iar cu câteva secunde înainte de accident, acul arăta 100 de km, după declarația martorului. Într-o curbă periculoasă la coborârea de pe Dealul Buga, mașina a părăsit șoseaua pe partea stângă și s-a răsturnat într-o râpă. Până să ajungă în râpă, mașina a lovit un copac, trei pasageri aflați pe stânga au fost loviți de o ramură groasă a copacului, care le-a zdrobit capetele. Mașina ajunsă în râpă s-a răsturnat și a revenit pe roți, pasagerii fiind aruncați din mașină. Automobilul a fost distrus în întregime. Răniții au fost îngrijiți la fața locului fiind duși în casa locuitorului Crețu, aflată în apropiere, unde au fost pansați. A doua zi, au fost luate măsuri pentru tratarea răniților și derularea anchetei. Cum spitalul din Târgu-Neamț era închis de la începutul anului 1926 din lipsă de fonduri, a fost internat  doar șoferul Oșeschi ca urmare a intervenției avocatului Leatris, ceilalți fiind duși pentru îngrijiri la Stațiunea Bălțătești.

În urma acestui grav accident au decedat  Sofia Butnaru, în vârstă de 37 ani, plutonierul Gh. Pocit, în vârstă de 32 ani, şi şoferul Gaspar, în vârstă de 26 ani, în timp ce șoferul Victor Oșeschi și plutonierul Pepi Beneș au fost grav răniți, iar cu răni mai ușoare, plutonierul Al. Buiuc și cofetarul Petcu din Văratec.

Gravul accident a fost un puternic ecou printre locuitori și turiștii zonei, locul evenimentului transfomându-se într-un adevărat pelerinaj.

Emanuel BĂLAN

 

Share.

Leave A Reply