Se cerne în prealabil făina de minimum trei ori, cu câteva ore înainte de prepare. Scoate untul de la rece cu cel puțin o oră înainte de a-l folosi, pentru a ajunge la temperatura camerei. Aluatul de cozonac se lasă la odihnit într-un loc foarte călduros, pentru ca aceștia să crească frumos.
După ce ai băgat cozonacii la cuptor, nu deschide ușa acestuia în primele 20 de minute.
Timp de preparare: 3 ore și 45 de minute
Număr de porții: 2 cozonaci.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-1 kg Făină Superioară pentru Cozonac.
-50 g drojdie proaspătă
-500 ml lapte
-100 g unt
-250 g zahăr
-5 gălbenușuri
-1 linguriță sare
-coaja rasă de la o lămâie
-coaja rasă de la o portocală
-2 plicuri de zahăr vanilat.
Pentru umplutură:
-250 g miez de nucă măcinată
-5 albușuri
-100 g zahăr
-2 linguri de cacao
-1 praf de sare
-esență de rom
-Pentru uns cozonacii:
-1 ou
-1 linguriță de zahăr
Mod de preparare:
Pasul 1
Pentru a pregăti aluatul de cozonac, ai nevoie de o oală în care să torni laptele, pe care-l vei pune la încălzit și peste care vei adăuga coaja rasă de lămâie, cea de portocală și cele două pliculețe de zahăr vanilat. Amestecă foarte bine compoziția. Într-un alt vas, bate gălbenușurile împreună cu cele 250 de g de zahăr, până când acestea se vor dizolva complet.
Pasul 2
După ce ai terminat, este timpul să pregătești maiaua pentru cozonac. Astfel, ai nevoie de drojdie proaspătă pe care o amesteci cu o linguriță de zahăr până când se omogenizează complet. Adaugă apoi 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină și nu te opri din amestecat.
Pasul 3
Ia un vas mare și adaugă în el Făina Superioară 000 pentru Cozonac. Realizează în interiorul făinii un culcuș pentru maia. Toarnă maiaua acolo și las-o la odihnit aproximativ 15 minute până când își dublează volumul. După aceea, adaugă deasupra un praf de sare, laptele încălzit și gălbenușurile pe care le-ai amestecat anterior cu zahăr. Omogenizează totul foarte bine și pe urmă treci la pasul tău preferat.
Pasul 4
Cu un zâmbet larg pe buze, apucă-te de frământat aluatul timp de 30 de minute. După aceea, lasă-l la odihnit timp de o oră într-un loc cald, pentru ca aceasta să crească frumos.
Pasul 5
În timp ce aluatul se odihnește, nu pierde vremea, ci apucă-te repejor de compoziție. Pentru aceasta, pregătește albușurile pe care trebuie să le bați spumă împreună cu un praf de sare. În timp de pregătești albușurile, toarnă treptat și cele 100 de g de zahăr și amestecă foarte bine. După aceea, separat, amestecă nuca măcinată cu două linguri de cacao și o esență de rom, pe urmă adaugă și albușurile spumă și omogenizează ingredientele.
Pasul 6
Ia aluatul de la dospit și împarte-l în 4 bucăți. Presară puțină făină pe blatul de bucătărie și, cu ajutorul unui sucitor, întinde fiecare foaie de aluat. Adaugă deasupra fiecăreia compoziția de nucă, iar apoi rulează aluatul cu grijă.
Pasul 7
Pregătește în prealabil fiecare formă de cozonac, pe care trebuie să o ungi cu puțin ulei și să îi învelești interiorul cu hârtie de copt. Așază în fiecare formă câte un cozonac și lasă-i la crescut într-un loc călduț, până când își dublează volumul.
Pasul 8
Înainte de a-i băga la cuptor, unge fiecare cozonac cu un ou bătut cu puțin zahăr. După ce ai încins cuptorul în prealabil, introdu cozonacii și lasă-i acolo aproximativ o oră. Dacă nu ești complet sigură că au stat suficient, poți verifica cu o scobitoare dacă aluatul din interior este făcut.
După ce sunt gata îți poți înnobila masa de sărbători cu această gustoasă rețetă de cozonac cu nucă.
Poftă bună!
Marcela GLĂVAN