sâmbătă, iunie 29
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Ciorba de fasole în pâine este un preparat nelipsit din restaurantele tradiționale românești. Secretul ciorbei de fasole în pâine constă în afumătura folosită. Fie că este ciolan sau costiță, aceasta dă un gust nemaipomenit preparatului. De asemenea, pâinea trebuie folosită imediat după coacere, sau cel puțin preîncălzită înainte de servire. Te invităm să descoperi și tu această rețetă, ciorbă de fasole în pâine tradițională românească și să îi servești pe cei dragi ție cu un preparat inedit.

Timp de pregătire: 2 ore.

Număr de porții: 8.

Ingrediente

Pentru pâine:

1,5 kg Făină, 3 cubulețe drojdie, apă, sare.

Pentru ciorbă: 500 g fasole, ciolan afumat sau costiță, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ardei, țelină, tarhon, cimbru, sare, piper, boia, suc de roșii.

Mod de preparare:

Pasul 1. Pregătește fasolea cu o seară înainte. Aceasta trebuie spălată și curățată foarte bine, apoi lăsată într-un bol cu apă la înmuiat. Ai grijă ca apa din vas să acopere integral fasolea.

Pasul 2 – Pregătirea pâinii. Ia un bol micuț și amestecă bine drojdia, sarea și puțină apă călduță. Toată această compoziție adaugă-o peste făină. Frământă cu grijă aluatul de pâine. Treptat, adaugă apă și continuă să frămânți până când obții un aluat care se dezlipește de pe mâni. După ce ai terminat, lasă-l la odihnit pentru aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în patru părți egale și așază-l în tot atâtea tăvi rotunde tapetate în prealabil cu ulei și făină. După ce ai așezat aluatul în forme, mai lasă-l puțin să crească, apoi lasă-l la cuptor pentru o oră.

După ce pâinicile sunt gata, le poți unge cu un ou pentru a prinde un aspect auriu și minunat, iar apoi lasă-le la cuptor pentru încă 5 minute.

Pasul 3 – Pregătirea ciorbei

După ce ai terminat pâinica, este timpul să te apuci de pregătit ciorba. Ia mai întâi o oală mare și pune la fiert fasolea pe care ai lăsat-o cu o seară înainte la înmuiat. Ea trebuie să fiarbă aproximativ 10 minute. Într-o oală separată, pune la fiert și carnea din ciolanul afumat sau costița și fierbe-o tot înjur de 10 minute.

Acum trebuie să iei o altă oală mai mare și călește ceapa, morcovii, ardeiul și condimentele (boia, sare, piper) în ea. După ce toate legumele au prins o culoare frumoasă, poți adăuga apa, țelina, apoi fasolea și carnea fierte. Lasă totul pe foc și când apa începe să danseze, adaugă sucul de roșii, cimbrul și tarhonul. Mai fierbe apoi ciorba pentru aproximativ 10 minute și poți opri focul.

Pasul 4 – Servirea

Ia fiecare pâinică și taie vârful acesteia pentru a forma un capac. Scoate miezul, astfel încât pâinica să rămână goală. Pune pâinea pe o farfurie, umple-o cu ciorbița de fasole realizată anterior, apoi acoperă totul cu capacul din coajă.

În câțiva pași simpli ai realizat o supă de fasole în pâine, servită ingenios și care îi va impresiona pe cei de la masă. Poftă bună!

Marcela GLĂVAN

 

Share.

Leave A Reply