vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

         Trăim în acest secol al vitezei în care ni se pare că avem tot mai puțin timp la dispoziție pentru lucrurile pe care ne-am dori cu adevărat să le facem. Chiar dacă au mai puține responsabilități decât adulții, copiii și tinerii resimt graba cu care trebuie să ducă la bun sfârșit anumite sarcini.

Cu siguranță există activități extrașcolare care le atrag atenția, însă pentru care nu găsesc întotdeauna timpul necesar. În ciuda acestui fapt, este important să le arătăm copiilor și tinerilor beneficiile pe care munca caritabilă le oferă la orice vârstă, școala având un rol important în acest sens…

Dintre beneficiile pe care voluntariatul le oferă copiilor, aș evidenția următoarele:

-Voluntariatul îi conectează la lume – Prin acțiuni caritabile, copiii intră în contact cu diverși oameni, socializează, învață să adopte valori civice importante și sunt inspirați de ceilalți să aibă inițiativă;

-Prin voluntariat își sporesc încrederea în forțele proprii – Copii care fac voluntariat dobândesc mai multăîncredere în ei inșișiși învață să aibă o abordare pozitivă asupra vieții;

-Voluntariatul îi face să se simtă împliniți – Același sentiment de mândrie îl simt copiii atunci când observă că cineva a învățat de la ei sau atunci când reușesc să răspândească bucuria pură a copilăriei în jurul lor. Prin voluntariat învață adevărate lecții de viață – La finalul unei acțiuni de voluntariat însă, copiii conștientizează lecțiile pe care le-au învățat, devenind recunoscători pentru beneficiile pe care această experiență inedită le-a oferit.

De-a lungul profesiei, am fost voluntari și am coordonat voluntari – părinți și elevi din clasele proprii, astfel că am putut observa efectele pe care le are această activitate din ambele perspective. Și putem spune că, de multe ori, copiii (mai ales școlarii mici) nu înțeleg ce înseamnă a fi voluntar, însă simt acest lucru, chiar mai bine decât un adult: plăcerea de a planta un copac, de a dărui o carte, o jucărie, o hăinuță sau un aliment, iar aceste fapte au un răsunet pozitiv în dezvoltarea personalității acestor elevi.

În acest an școlar, ca și în anii anteriori, înainte de Crăciun, prin intermediul administratorului frizeriei „Capelli Style” Târgu-Neamț, doamna Florentina Martin, am inițiat o nouă campanie umanitară pentru copiii nevoiași care a constat în strângerea de haine, jucării, alimente, cărţi, produse de igienă şi alte obiecte, pentru a aduce un strop de bucurie şi speranţă celor care au nevoie de sprijin în pragul sărbătorilor, familiilor nevoiașe cu mulți copii, din orașul de la poalele Cetății Neamț.

În acest an școlar, în săptămâna Școala Altfel, desfășurată între 27 februarie – 03 martie 2023, una dintre activitățile propuse, cu impact foarte mare în rândul steluțelor de la clasa pregătitoare, a fost activitatea de voluntariat „Adoptă un animăluț de pluș”. Pe lângă faptul că fiecare copil a trebuit să renunțe la o jucărie, cei mici și-au luat rolul în serios, angajându-se să aibă grijă de noul prieten, să îi aleagă un nume, să petreacă timp cu acesta și să îi povestească din experiențele trăite la școală. Acest angajament a fost validat printr-un Certificat de adopție dăruit de elevii clasei a VI-a  care au fost și cei care au jurizat tragerea la sorți. Acest „act” a fost primit de copii cu mare entuziasm, dar și responsabilitate, totodată.

Voluntariatul pune accent pe factorul motivațional, pe valorile moral-spirituale, pe satisfacția sufletească și pe stare de bine pe care le simte de obicei un voluntar implicat, toate acestea ducând la dezvoltarea personalității copilului, ajutând la creșterea stimei de sine, a încrederii în sine, la un echilibru emoțional și o stare emoțională pozitivă.

Putem conchide că, astfel, elevii învață ce înseamnă să fii altruist, generos, empatic, să ai spirit civic, să fii implicat pentru societatea în care trăiești, și, în afară de faptul că învață, ei simt la nivel emoțional aceste lucruri. Prin faptul că trăiesc și simt ceea ce fac, acest lucru accentuează și mai mult aceste acțiuni ale voluntariatului, deoarece un lucru, dacă este acompaniat de emoții, va avea o rezonanță pe un termen mai lung și va rămâne impregnat în mintea și inima fiecăruia.

Alina ROBAN, Diana UNGUREANU

 

Share.

Leave A Reply