Orice localitate are o istorie a ei, o întindere în timp şi spaţiu, oameni, momente și fapte cu care se poate mândri. Orice școală are o poveste și prin elevi și profesori devine un loc de viață, de descoperire și de afirmare a sinelui, de interacțiune autentică, de intuire și de cunoaștere a multiplelor ipostaze ale existenței. Sunt zile în care nu doar oamenii, ci și școala, se îmbracă în straie de sărbătoare. Un astfel de moment a fost ziua de 11 noiembrie 2022 la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Bicaz când, pentru a celebra importanța școlii și educației, precum și figura luminoasă a celei al cărei nume îl poartă cu mândrie de trei ani, instituția școlară în parteneriat cu Primăria Bicaz și Consiliul Local a organizat Ziua Școlii.
Schimbarea recentă a denumirii școlii nu a fost doar un gest de apreciere față de rolul deosebit al Reginei Maria în dezvoltarea societății românești, ci și o necesitate a școlii de a se raporta continuu la un sistem de valori din patrimoniul spiritualității românești. A crea punți între generații a fost dintotdeauna o provocare pentru că cei tineri, captivați de nou, au tendința de a respinge sau de a ignora trecutul.
Școala, ca factor central de educație, are responsabilitatea de a crea contexte diversificate și atractive de învățare și de conștientizare a valorilor morale, sociale, culturale și naționale. De aceea, la împlinirea a 147 de ani de la nașterea Reginei Maria, școala cu nume regal de la Bicaz a oferit elevilor oportunități de exprimare în diverse moduri a abilităților și talentelor lor.
În cadrul proiectul extrașcolar inter- și transdisciplinar „Școala-punte între trecut și viitor”, la nivelul întregii instituții, preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial au desfășurat o varietate de activități cultural-artistice menite descoperirii și promovării valorilor naționale și construirii unei identități sociale. Proiectul dedicat Zilei Școlii a facilitat contactul cu alte tipuri de informații în vederea dezvoltării de competențe și formării de atitudini, a diversificării educației copiilor, deoarece rolul dascălilor este și acela de a-i apropia de concret, de trecutul istoric, de valorile locale, astfel încât să-i facă să le conştientizeze însemnătatea, să fie interesaţi şi mândri de comunitatea lor. Sentimentul apartenenţei la o identitate nu doar națională, ci și valorică, este un factor de responsabilizare a elevilor și de orientare în lumea contemporană.
Simbolistica evenimentului încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, săvârșit în urmă cu o sută de ani în orașul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, a fost prezentată prin intermediul expoziției de panouri fotografice „Încoronarea Suveranilor României de la Alba Iulia. 1922” de către dr. Beatrice Todireanu, de la Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei.
După vizitarea școlii și a expoziției, invitații – reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Casei Corpului Didactic Neamț, Complexului Muzeal Național Neamț, Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Poliției Bicaz, Bibliotecii „Mihai Eminescu” Bicaz, foști profesori ai școlii, preotul paroh, primarul orașului, membri ai Consiliului local și părinți – au asistat la un program cultural-artistic.
Discursurile distinșilor invitați au evidențiat faptul că istoria poate transforma o persoană într-o personalitate, așa cum școala este mai mult decât o perioadă, o instituție, o clădire sau o obligație. Școala reprezentată de elevi, profesori, comunitate este un loc în care se construiesc identități, destine, povești de succes.
Destinul excepțional al Reginei Maria a fost pentru comunitate nu doar o lecție de istorie în perioada celor trei luni de refugiu a familiei regale la Bicaz, în timpul Primului Război Mondial, dar și de viață, amintindu-ne și astăzi că trebuie să ne raportăm la valori autentice, să fim responsabili și mereu implicați în realizarea unui ideal, să ne iubim țara și, de ce nu, să învățăm să fim români.
prof. Marinela HUMĂ