Începutul poveștii nu e cu „A fost odată…” Începutul poveștii a fost cu „Ce-ar fi dacă?…” Și ideile au venit ca un șuvoi…
Sărbătorile de iarnă reprezintă prilej de bucurie pentru copii, părinţi, bunici și pentru toată suflarea unei comunităti. Sărbătorile religioase sunt un prilej de împăcare sufletească în rândul românilor, în general, și al tășcanilor în special. Ei au fost dintotdeauna păstrători de tradiții și obiceiuri strămoșești.
Și povestea merge mai departe: s-a conturat proiectul „Târg de Crăciun la Tașca”. Sub sugestiva titulatură „Poveste de iarnă” am început să notăm idei, persoane, instituții, activități și tot ceea ce ar putea da viață acestei manifestări.
Persoana centrală, nucleul în jurul căruia s-a pus la cale această primă ediție a acestei manifestări îndrăgite de toată lumea, și de multe generații, a fost doctorița Narcisa Stejeran, sprijinită de soțul Alin Stejeran.
Continuăm, împreună, frumoasa aventură în descoperirea de oameni dedicați comunității și activităților care aduc plus valoare comunei Tașca. Și nu mică ne-a fost surpriza când doamna Daniela Ursache, primarul comunei, a spus un mare DA și ne-a promis tot sprijinul în organizarea și desfășurarea acestui eveniment… punându-ne la dispoziție Centrul Cultural cu întreaga logistică, liste cu micii întreprinzători locali și, nu în ultimul rând, sprijinul personal.
Pentru întreaga echipă de organizare a acestei manifestări, totul este un hobby, fiecare dintre membrii organizatori având alte activități ce nu țin de zona economică sau artistică.
Trecând în revistă ideile, am avut în vedere ce își doreste vizitatorul Târgului de Crăciun: prietenie, cadouri, produse specifice acestei perioade, dar și manifestări artistice care să le bucure ochii și sufletele.
Magia sărbatorilor ne cuprinde pe toți de Crăciun, dar mai ales pe copii. Ei trăiesc cu adevărat magia, căci ei cred, cu adevărat, în existența lui Moș Crăciun, căruia îi trimit scrisori și pe care îl așteaptă cu nerăbdare să le împlinească visele copilăriei.
Copiii îndrăgesc aceste sărbători pentru că își îmbogățesc cunoștințele prin aflarea mai multor povești, legende despre trecutul comunei Tașca.
Analizând modul în care valorile sunt reflectate în societate, dar și relațiile socio-umane și intelectuale întâlnite zi de zi, se constată nevoia organizării de activități care să-i mobilizeze pe toți membrii comunităţii să participe, să-și aducă aportul la desfășurarea acestora. Fiecare persoană, fie copil, adolescent, tânăr, adult, vârstnic, strălucește în felul său. În baza acestei considerații, la prima ediție a Târgului de Crăciun de la Tașca, și-au anunțat participarea cu produse lactate, dulciuri, produse apicole, decorațiuni de Crăciun, felicitări, căni pictate manual, produse cosmetice, ornamente, mai mulți întreprinzători locali. Fiecare dintre cei care participă cu produse la stand e meseriaș, nu trăiește degeaba, încearcă să-și facă un trai mai bun și, în același timp, să-și bucure și concetățenii cu produsele lor.
Prin derularea acestui proiect ne-am propus dezvoltarea comunității din punct de vedere economic, dar și cultural.
Munca, puterea, dedicarea, exercițiul și un strop de talent sunt cele mai importante cuvinte care definesc organizarea și desfășurarea acestui gen de manifestări.
Cu experiența acumulată, cu fiecare colaborator nou, suntem mai aproape de comparația cu târgurile de Crăciun din marile orașe ale țării și nu numai.
La manifestările noastre a devenit tradiție faptul că avem invitați unul și unul: grupuri de colindători, soliști de muzică populară, grupuri folclorice, formații de dansuri populare, grupuri și soliști de muzică folk, recitatori, urători, care prin prestația lor artistică, fac din acest târg o mare sărbătoare a întregii comunități.
Fericirea pe care o au participanții la aceste evenimente, prieteniile cu care pleacă și cuvintele de încurajare, ne ajută să continuăm și ne spun că facem ceea ce trebuie.
Prof. Dorina MUCENICU