vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Școala din Borca este o şcoală cu tradiţie şi renume în judeţul Neamţ, nu doar pentru că au trecut peste 160 de ani de la înfiinţarea primei şcoli publice în localitate și pentru că în 2023 se vor sărbători 70 de ani de la înființarea primei clase de liceu, ci şi pentru că foarte mulţi absolvenţi au devenit ingineri, medici, IT-iști, profesori, cercetători, militari cu grad înalt, diplomaţi, poeţi, profesori universitari, înalţi funcţionari publici, senatori şi deputaţi.

În 1953 s-a înființat liceul în Borca (printre primele din judeţul Neamţ), liceu care poartă numele scriitorului „Mihail Sadoveanu”, cel care, în romanul „Baltagul”, a făcut cunoscute locurile şi oamenii de aici. În 1992 liceul se transformă în grup şcolar, diversificându-se astfel oferta educaţională pentru elevi, prin organizarea şi de învăţământ profesional şi tehnic, pe lângă învăţământul teoretic.

Plasată pe cursul mijlociu al Văii Bistriței, unitatea școlară oferă servicii educaționale elevilor din comunele Borca, Farcașa, Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, precum și celor din orașul Broșteni.

Singura unitate de învățământ cu personalitate juridică din comună, liceul are arondate șase structuri: Grădinița cu program Normal din Sabasa, Școala Primară nr. 1 din satul Soci, Școala Primară nr. 2 din satul Pârâul Pântei, Școala Primară nr. 3 din satul Pârâul Cârjei, Școala Gimnazială ”Mihai Petrescu” din satul Mădei și Școala Gimnazială ”Aurel Dumitrașcu” din satul Sabasa. Așadar se școlarizează copii și elevi pe nivelurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal precum și în învățământul profesional. În acest an școlar unitatea are înscriși aproape 1.100 preșcolari și elevi, repartizați în 56 formațiuni de studiu.

În prezent, în învăţământul liceal și profesional funcţionează clase din filiera teoretică cu specializările matematică-informatică şi filologie, clase cu profil resurse natural şi protecţia mediului-silvicultură și exploatări forestiere, clase cu profil servicii – domeniul economic și clase cu profil tehnic – fabricarea produselor din lemn,  mecanică.

Chiar dacă perioada de glorie a liceului o plasăm undeva în deceniile șase – opt  ale secolului trecut –  perioadă în care au trecut pe aici profesori foarte cunoscuți la nivel județean și regional – și în prezent se desfășoară la Liceul ”Mihail Sadoveanu” un act educațional de o calitate bună, mărturie fiind rezultate la examenele naționale, numărul absolvenților care urmează învățământul superior, precum și programele și proiectele care se derulează în unitatea școlară.

Referindu-ne la cele din urmă, pare că în ultimii ani ”s-a spart gheața” în ceea ce privește accesul școlii în unele programe consacrate, cum ar fi cele ERASMUS+ sau proiectul ROSE.

În ultimii ani s-a reușit atingerea câtorva obiective care țineau de termen mediu și lung, dintre care enumerăm:

  • – trecerea la desfășurarea programului școlar într-un singur schimb, în condițiile în care în urmă cu peste 10 ani se învăța în două sau chiar trei schimburi și în anumite perioade chiar și sâmbăta; acest obiectiv s-a atins la începutul acestui an școlar, în urma implicării active a autorităților locale în finalizarea a două lucrări de construcții – având ca beneficiar Consiliul Local Borca, prin care s-a extins numărul de săli în care se poate desfășura actul didactic.
  • – diversificarea ofertei educaționale prin autorizarea și apoi acreditarea domeniului economic;
  • – în anul 2021 s-au desfășurat primele mobilități Erasmus+; în cadrul proiectului”Orizonturi europene în formare în domeniul IT”, al cărui buget a fost de aproximativ 100.000 EUR, două grupe de câte 16 elevi, însoțite de către două cadre didactice, au desfășurat pe parcursul a câte trei săptămâni stagii de practică la firme din domeniul IT din Cipru, respectiv Portugalia;
  • – tot în 2021 s-a desfășurat programul ”Școala după școală”, program destinat elevilor de ciclu primar și gimnazial pentru înlăturarea carențelor în învățare acumulate în perioada pandemiei de Covid-19;
  • – în prezent se desfășoară activitățile planificate pentru anul al 3-lea al proiectului ROSE, subproiectul BORCA (Bacalaureat–Oportunități-Rezultate-Competențe-Abilități), al cărui buget este aproape 100.000 EUR; obiectivul general al acestui proiect este ”îmbunătățirea calității procesului de formare și evaluare a competenţelor cheie pentru creşterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat în rândul elevilor din ciclul liceal ai Liceului „Mihail Sadoveanu” Borca pentru  un acces ridicat la nivelurile superioare de educaţieşi o mai bună adaptabilitate la cerinţele unei pieţe a muncii flexibile şi incluzive.”
  • – pentru o perioadă de cinci ani școala face parte dintr-un consorțiu ERASMUS+ care are ca lider CCD Neamț, în cadrul căruia în primul an, șase profesori au beneficiat de stagii de formare în diverse țări europene; de asemenea, un grup de șase elevi însoțiți de un cadru didactic s-a întors de curând dintr-o mobilitate de o săptămână în Turcia;
  • – în ultimii doi ani școlari unitatea școlară a avut grupe de elevi la activități de tipul ”Școala de vară”, atât în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, cât și cu Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava;
  • – se află în ultimul an proiectul ”EDURIGHTS4GIRLS – Acces egal la educație”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021;
  • – a debutat  un proiect promițător al UIPath Foundation, destinat elevilor de liceu ce provin din medii vulnerabile;

Având în vedere cele prezentate mai sus, se poate considera că Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Borca face toate eforturile pentru asigurarea unor condiții optime de desfășurare a activităților didactice curente, dar și a activităților extra-curriculare, la fel de importante de altfel, marșând și în direcția dezvoltării componenței europene a acestora, în conformitate cu țintele stabilite în documentele de planificare strategică.

 

Prof. Vasile AMARIEI

Share.

Leave A Reply