Un celebru profesor spunea că „Intrarea în cetatea cunoaşterii se face pe podul matematicii”. Matematica este mai mult decât o ştiinţă; este un act de cultură, este unul din modurile fundamentale ale gândirii umane.
Aceasta reprezintă disciplina care, prin însăşi esenţa ei, îşi dovedeşte importanţa deosebită participând cu mijloacele proprii la dezvoltarea personalităţii, nu numai sub aspect intelectual, ci şi sub aspect estetic şi moral, motiv pentru care se completează foarte bine cu alte discipline cum ar fi: literatura, muzica, arta, etc.
Lucian Blaga ne prezintă într-un singur citat cea mai bună definiție a acestei materii „Matematica este o limbă și o știință.“ Blaga privește filozofic asupra matematicii, încadrând-o între științe și făcând trimitere la universalitatea acesteia. Limbile planetei sunt numeroase şi foarte variate. Sunt unele limbi care sunt diferite în totalitate cum ar fi, de exemplu, un vorbitor de limbă japoneză, nu poate vorbi corect limba română. Cele două limbi nu se aseamănă deloc, dar există ceva universal, înţeles de toată lumea, pe care toţi îl putem folosi, anume matematica. Acesta este limbajul cunoscut, dar şi folosit de majoritatea culturilor. Și în limba arabă şi în cea franceză avem: 2 + 1 = 3 sau Π = 3,14, astfel putem numi matematica, pe lângă știință, și limbaj. Civilizaţia umană continuă să se dezvolte neîncetat şi, deşi varietatea trăsăturilor oamenilor creşte, matematica rămâne mereu valabilă.
De asemenea, tot Blaga scoate în evidenţă faptul că: „Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze… Învăţând matematică, înveţi să gândeşti”.
Matematica este nu numai interesantă şi frumoasă, ea nu oferă numai bucurie ci are un impact semnificativ asupra vieții noastre fiind prezentă în toate aspectele ei.
În primul rând, ea ne oferă instrumente pentru a lua decizii informate. De exemplu, atunci când facem cumpărături, utilizăm matematica pentru a compara prețurile și a face cea mai bună alegere.
Joacă, de asemenea, un rol important în tehnologie. Toate tehnologiile moderne, de la telefoanele mobile la sistemele de navigație GPS, sunt bazate pe concepte matematice complexe, altfel acestea nu ar fi posibile. În plus, matematica este esențială în cercetarea științifică. Matematicienii colaborează cu fizicienii, biologii și alți cercetători pentru a modela sisteme naturale și a înțelege lumea din jurul nostru. Este esențială și pentru inginerie și arhitectură (calcularea forțelor, tensiunilor și a materialelor necesare pentru a construi structuri solide și sigur de folosit se bazează pe matematică). Încă un rol important pe care aceasta îl joacă la nivel global este acela în economie și finanțe pentru a înțelege concepte cum ar fi ratele sau investițiile.
Așa că, în calitate de elev la profil de matematică-informatică, pot confirma importanța și ajutorul pe care matematica îl oferă celor ce caută să o înțeleagă. Felul în care aceasta dezvoltă mintea noastră și o face să raționalizeze cât mai bine, ne ajută să facem legături rapide și menține mintea mereu „trează” fără a o lăsa să vegeteze, este unul aparte, aici se vede că matematica are strălucirea ei, care de cele mai multe ori sau mai bine zis tot timpul apare în profesori. Ei au darul de a face din ea cea mai frumoasă și interesantă materie. Bineînțeles că nu toată lumea este făcută pentru „a se juca” cu această știință, de asta unii pot spune că aceasta le dă bătăi de cap pe parcursul anilor de școală unde este greu de evitat. Cu toate acestea ar trebui să avem în vedere și ce spunea matematicianul Stan Gudder: „Esenţa matematicii nu este să facă lucrurile simple complicate, ci să facă lucrurile complicate simple”.
Oare putem să ne întrebăm cum ar fi viaţa noastră fără matematică? Imposibilă, deoarece matematica nu înseamnă doar funcții și integrale, ci mult mai mult, totul începând cu casele în care locuim, tehnologia pe care o folosim chiar și noţiunea timpului s-ar pierde fără matematică.
În concluzie, matematica joacă un rol important în viața noastră și ne influențează într-un fel sau altul. De la clasa de matematică la care am început să învățăm baza, până la tehnicile sofisticate pe care le utilizăm în viața profesională, ea ne ajută să înțelegem lumea din jurul nostru și să luăm decizii informate. Ne oferă un limbaj comun prin care putem comunica cu alții, ne ajută să rezolvăm probleme, ne învață să gândim și să facem rapid conexiuni în jurul nostru reușind prin intermediul ei să găsim rezolvări la probleme pe care le întâlnim în viața de zi cu zi rapid și eficient.
Cu toate acestea, este important să ne amintim că matematica este doar un instrument și că este important să înțelegem că valorile și relațiile umane sunt la fel de importante, chiar mult mai importante. Din păcate ne neglijăm unii pe alții tot mai mult și devenim tot mai preocupați de noi înșine, fiind indiferenți la suferința celor din jur. Dacă am începe prin a ne schimba pe noi, am reuși să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Georgiana HOPIC
Clasa a X-a A