miercuri, iulie 3
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Noua denumire Şcoala cu clasele I-VIII  „Vasile Mitru” Taşca a fost dobândită oficial la data de 1 septembrie 2009, având ca structură Şcoala cu clasele I-IV Neagra. Între anii 1931 – 1935, la şcoala din Taşca au profesat ca titulari soţii Virginia şi Vasile Mitru. Satele Chisirig, Neagra, Floarea, Secu, Taşca şi Hamzoaia au făcut parte din comuna Bicaz până în 1931. Şcoala avea înscrişi 90 elevi din care frecventau 89 în clasele I–IV, în localul cunoscut cunoscut şi astăzi ca „şcoala veche’’.

Vasile Mitru s-a născut la data de 24 septembrie 1901, în comuna Avereşti, aparţinând pe atunci judeţului Roman, în familia lui Dumitru şi a Elenei Mitru, agricultori.

La 15 decembrie 1929 se căsătoreşte cu Virginia Mardare, născută în comuna Gloduri din judeţul Bacău. Ambii erau învăţători, domiciliind în acea vreme în comuna Bicaz, satul Taşca. În acea perioadă prea puţin interes îşi arăta Administraţia Coroanei pentru educarea copiilor ţăranilor, toată greutatea căzând pe umerii învăţătorilor. Familia Mitru s-a implicat profund în viaţa sătenilor, militând pentru şcolarizarea copiilor şi fiind în acelaşi timp o familie de gospodari exemplu pentru săteni.

Din relatările unora dintre foştii săi elevi, precum şi din puţinele fotografii care ne-au rămas, aflăm despre învăţătorul Mitru că era un bărbat chipeş, brunet, cu prestanţă deosebită în faţa copiilor şi sătenilor. Era de o mare corectitudine, dar şi severitate, care s-au întipărit în personalitatea elevilor săi. A lucrat cu dorinţa de a educa elevii şi a-i determina să devină oameni.

Nu putem încheia fără a aminti rolul deosebit pe care învăţătorii Mitru l-au avut în fondarea comunei Taşca la 1931 şi să menţionăm frumoasele cuvinte pe care învăţătorul Vasile Mitru le-a scris despre Taşca şi tăşcani şi care au fost încredinţate revizorului său din acea perioadă, Constantin Luchian, care le-a folosit în lucrarea sa „Locuri, oameni şi şcoli nemţene”, publicată într-o ediţie interbelică, o nouă ediţie apărând în 1996, pe care o recomandăm  cu căldură.

La 15 februarie 1942, în spitalul din Pavlograd, Ucraina de astăzi, Vasile Mitru a murit în urma rănilor primite în lupte. A fost înmormântat acolo, departe de țară. Unul dintre multele morminte, știute sau neștiute, ale unor tineri învățători români.

Dan Ioan HUSARI

 

Share.

Leave A Reply