sâmbătă, noiembrie 23
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Galileo Galilei spunea: „Matematica e limba în care Dumnezeu a scris universul” (s.n.). Dar întrebarea noastră este: De ce există matematica?!

Matematica își are primele origini în nevoia practică a oamenilor de calcula diferite lucruri, cum ar fi: sume de bani, numărul de alimente, suprafețe de teren etc. Matematica a fost inventată înaintea scrisului, aceasta fiind transmisă din generație în generație pe cale orală.

Primele descoperiri matematice au avut loc în Imperiul Akkadian, Egiptul Antic, Babilon, China sau la popoarele de pe valea Indusului.

Grecii antici au reușit să ducă matematica la un nivel mai avansat, aducând în matematică noțiuni noi precum cea de axiomă și demonstrație. Acestea fiind noțiuni abstracte care determină cazuri general valabile. În perioada grecilor antici are loc o delimitare importantă între două ramuri ale matematicii: geometria și algebra. Algebra fiind analiza abstractă a numerelor și relațiilor dintre ele și geometria fiind analiza abstractă a formelor și a figurilor geometrice aflată într-o anumită dimensiune și a proprietăților acestor figuri și forme. Însă limita matematicii grecești este aceea că matematicienii greci nu acceptau noțiuni care nu puteau fi realizate în realitate. Aceste cunoștințe au fost dezvoltate mai târziu de civilizația islamică, care a păstrat cunoașterea greacă în acest domeniu, venind cu noțiuni noi.

În perioada Renașterii, „vârful de lance” al dezvoltări matematicii redevine Europa. În această perioadă are loc o separare vitală între realitate și noțiunile matematice, fiindcă așa cum zicea Einstein: „Atunci când legile matematicii se referă la realitate, ele sunt nesigure, iar când sunt sigure, ele nu se referă la realitate”. Aceste descoperiri realizate după renaștere au avut un impact major asupra vieții cotidiene a oamenilor de rând, în fizică, în chimie și în alte științe derivate din matematică.

Deși o întrebare rămâne: de ce matematica a evoluat de la o simplă necesitate la artă?! Fiindcă omul e o ființă curioasă, acesta de-a lungul timpului și-a pus întrebări despre lumea din jurul său, acest lucru ducând la căutarea de soluții, unii dintre ei au observat, așa cum credeau cei din cultul lui Pitagora, că lumea poate fi înțeleasă prin intermediul numerelor, așa cum am zis și în citatul de la începutul articolului, iar unii oameni după ce își pun o întrebare nu se opresc până nu găsesc răspunsul.

Am ignorat „elefantul din încăpere”: De ce mulți elevi urăsc matematica? Această stare de fapt este dată în principal de faptul că matematica e în sine o materie grea, cu un grad mare de abstracție și din cauza dezinteresului față de predare al anumitor profesori, acesta însă nefiind un caz general, existând și profesori de matematică extraordinari.

Matematica poate fi considerată cu adevărat artă și ca orice artă există oameni care o iubesc și oameni care nu o înțeleg.

Matei Daniel DIEACONU, clasa a VIII-a

 

Share.

Leave A Reply