sâmbătă, aprilie 26
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Fundația Progress a lansat programul gratuit de training ”AI Oportunități la Bibliotecă”, pentru 180 de bibliotecari din România, împuternicind lucrătorii din serviciul public al bibliotecilor cu abilitățile de care au nevoie, pentru a avea succes în economia socială condusă de Inteligența Artificială (AI). Proiectul a debutat cu cursul pilot oferit în rețeaua de biblioteci publice din județul Neamț, în perioada februarie – martie 2025. Participanți de top: Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” și bibliotecile din Tazlău, Borlești, Cândești, Bîra, Sagna, Gherăiești, Trifești, Tămășeni, Bălțătești, Grințieș. Proiectul ”AI Oportunități la Bibliotecă” implementat de Fundația Progress și finanțat de CPI – Centre for Public Impact, ca parte a Google.org AI Opportunity Fund: Europe are ca scop îmbunătățirea competențelor bibliotecarilor beneficiari în domeniul AI, pentru a răspunde provocărilor digitale ale viitorului. Proiectul se va desfășura pe parcursul a doi ani, 2025 si 2026, incluzând în fiecare an câte 10 județe, iar primul dintre  județele, în care proiectul  se desfășoară anul acesta, este județul Neamț. Cursanții au avut acces la un training extins și personalizat, bazat pe cursuri fundamentale de AI concepute de Google și partenerii externi. Scopul acțiunilor proiectului este instruirea de înaltă calitate a bibliotecarilor, pentru dobândirea și dezvoltarea competențelor de lucru ale acestora cu Inteligența Artificială (AI), astfel încât să devină mai bine pregătiți pentru evoluțiile tehnologice din viitorul apropiat, atunci când vor interacționa cu publicul din comunitatea locală. Ca modalitate de lucru în recrutarea bibliotecarilor participanți Fundația Progress a ales să lucreze cu bibliotecile județene, cu care are o strânsă și îndelungată colaborare, acestea la rândul lor realizând selecția bibliotecarilor din mediul rural sau urban din județul pe care îl coordonează.

Transformarea Bibliotecilor prin Inteligența Artificială. Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, unde tehnologiile avansează rapid, bibliotecile se află într-un moment de tranziție semnificativă și anume, de la un loc tradițional de depozitare a cărților acestea devin centre de educație digitală și acces la informație. Astfel, integrarea AI în serviciile bibliotecilor poate îmbunătăți semnificativ accesibilitatea și eficiența acestora, iar acest program își propune să ajute bibliotecarii să navigheze către aceste schimbări. AI face deja parte din viața noastră cotidiană, iar bibliotecile nu fac excepție, programul contribuie la dezvoltarea continuă a bibliotecilor publice din România și la sprijinirea lor în adaptarea la noile provocări tehnologice. Bibliotecarii sunt cheia în crearea unor instituții care să servească, nu doar ca depozite de informație, dar și ca centre de educație și inovație, iar AI poate sprijini acest demers. Cu toate acestea, mulți bibliotecari din România se confruntă cu dificultăți în a integra aceste tehnologii în activitatea zilnică, acest program este dedicat oferirii de instruire concretă și accesibilă astfel încât aceștia să poată utiliza AI, pentru a îmbunătăți serviciile oferite comunității.

Ce Oferă Programul „AI Oportunități la Bibliotecă”? Programul se desfășoară pe parcursul a patru sesiuni teoretice și practice, în care participanții învață despre: Aplicarea AI în biblioteci: cum poate fi utilizată Inteligența Artificială pentru automatizarea proceselor, recomandarea de resurse, optimizarea căutărilor de informații și îmbunătățirea experienței utilizatorilor; Instrumente de bază ale AI: familiarizarea cu cele mai importante instrumente și aplicații bazate pe AI care pot fi implementate în activitatea zilnică a bibliotecii; Educație digitală și accesibilitate: dezvoltarea de resurse educaționale pentru utilizatori, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, folosind tehnologiile AI; Etica și protecția datelor: înțelegerea provocărilor legate de protecția datelor personale și utilizarea responsabilă a AI în contextul bibliotecilor.

Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării educației și inovației tehnologice în România. Prin diverse programe și inițiative, fundația sprijină dezvoltarea competențelor digitale și integrarea tehnologiilor avansate în domenii cheie precum educația, sănătatea și administrația publică.

Virgil Cojocaru

Share.

Leave A Reply