vineri, octombrie 18
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Se spune că acasă este locul unde trăim. Eugenia Petrea trăiește la Borca (are origini băcăuane) și este elevă în clasa a X-a A, la Liceul ”Mihail Sadoveanu”. A X-a A înseamnă clasa de matematică-informatică.  A fost necesar să specific acest amănunt, pentru că s-ar părea că vocația către folclor este oarecum în contradicție cu studiul științelor exacte. Cred că folclorul este și el o știință, altfel cum explicăm dragostea Eugeniei pentru datini, grai, obiceiuri, port popular autentic, fidelitatea interpretării cântecelor populare culese din zonă.

Este foarte ușor de căzut în derizoriu, acum când piața muzicală este invadată de nulități care-și găsesc repede lăudători. Ea este convinsă că un cântăreț de muzică populară trebuie să facă educație, să impună un repertoriu  care să fie cartea de identitate a locului. Noi vom dăinui ca neam prin aceste comori muzicale transmise din generație în generație.Cântecul popular rămâne în istorie, de aceea trebuie transmis cât mai fidel și mai curat. Eugenia Petrea a locuit lângă mănăstirea Petru Vodă, primele cântări ale ei fiind cele bisericești. Mi-o imaginez foarte mică, dând răspunsurile la strană. Apoi mama (prof. Cristina Petrea, etnolog) și bunicul i-au fost primii profesori. În clasa a VI-a făcea naveta la Târgu Neamț, unde studia canto cu prof. Ionela Brănișteanu. Primul spectacol la care a participat a fost la Festivalul de Datini și Obiceiuri de la Broșteni. Avea 12 ani. Au urmat cursurile de canto și pian cu prof. Marcela Bondar, cursurile de chitară cu prof. Cătălin Popovici .În prezent este elevă la Școala Populară de Artă la Piatra Neamț, având ca îndrumător pe prof. Laurențiu  Marian. A  avut apariții televizate la TELE M Iași, TVR Internațional, LIFE Tv, Favorit TV, Etno, Inedit TV.

Este prezentatoarea emisiunii ”De prin vatra satului”, unde a făcut cunoscute cântărețe din zonă, dar vorbește și despre datini și obiceiuri. A fost invitată în Franța, unde a cântat în bisericile românești, dar a participat și la două evenimente diplomatice  cu ocazia împlinirii  a 30 de ani de când România este membră a Organizației Internaționale a Francofoniei. De 1 Decembrie este invitată din nou în Franța. Eugenia Petrea a obținut numeroase premii la concursurile la care a participat. Câteva dintre ele sunt: Trofeul juriului la Festivalul Internațional Tezaur Valah; Trofeul secțiunii și premiul I la Festivalul ”Nae Rotaru”; Premiul I la Festivalul transfrontalier ”Suflet Românesc” din Făgăraș, pentru cântec și recitare; Premiul I la folk la Festivalul Haiducilor din Grințieș. Succesul ei se datorează și locului în care trăiește și pe care-l reprezintă, credinței, iubirii pentru folclor și pentru publicul pentru care cântă. Cântecul Eugeniei este semnul concret al trecerii ei pe aceste meleaguri.

Iolanda LUPESCU

Share.

Leave A Reply