sâmbătă, februarie 22
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

,,Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu, viața întreagă, am visat să trec Prutul” (Grigore Vieru)

 Dacă Mihai Eminescu este considerat poetul național al tuturor românilor, Grigore Vieru a fost numit, datorită operei sale valoroase, poetul Patriei, al Mamei și al Copiilor. De asemenea, un alt supranume dat de criticii literari este acela de „Eminescu al Basarabiei”- opera sa trezind în conștiință poporului român (de dincoace și de dincolo de Prut). De altfel, multe din poeziile sale, au fost preluate și cântate de muzicienii din România și Republica Moldova- cântecele devenind adevărate imnuri naționale și șlagăre (Doina și Ion Aldea Teodorovici, Iurie Sadovnic, Paul Surugiu- Fuego, Marian Nistor și Formația „Savoy”, Mirabela Dauer și alții).

Desen de Ovidiu Staciu

De câțiva ani buni, Asociația Culturală „ Eu Cred”, cinstește memoria marelui poet prin organizarea de spectacole de muzică și poezie, adunând în jur numeroși artiști, dar și public avizat, cunoscător al operei marelui poet. De-a lungul anilor, astfel de spectacole au fost organizate la Tașca, Bicaz-Chei  și Bicazu-Ardelean. Anul acesta, spectacolul s-a desfășurat în sala-amfiteatru de la centrul de evenimente „Autonom” din Piatra-Neamț, pusă la dispoziția organizatorilor cu titlu gratuit. De remarcat alegerea locației preferată de organizatori, întrucât clădirea Fundației „Autonom” este o adevărată operă de artă, cu aspect futurist, o adevărată bijuterie arhitectonică realizată de binecunoscutul arhitect nemțean Laurențiu Dumitrașc.

Ca orice eveniment iniția de Asociația Culturală „Eu Cred”, după ce președintele asociației, Marius Mihai Coșerariu a rostit câteva vorbe de mulțumire și a schițat în câteva cuvinte despre ceea ce va urma, a fost intonat impecabil Imnul Național al României de către Alisa Funingănă –  această minunată voce, elevă a prof. Paula Ghiviriga, membră a Asociației Culturale „Eu Cred și a Grupului „Aripi de Folk” Roznov, după care, Părintele Viorel Crușitu de la Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”- Mărăței III, a săvârșit un scurt Tedeum.

După cele două momente solemne, a început programul artistic propriu-zis, care a debutat printr-un spici susținut de prof. Costache Lupu- despre viața și activitatea literară a marelui poet, care a alternat cu recitarea unor cunoscute poeme de către doamna Maricica Dediu din Piatra Neamț, care a reprezentat Uniunea Județeană a Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Neamț. După acest moment, doamna prof. Dorina Mucenicu a vernisat expoziția de caricatură aparținând caricaturistului Ovidiu Stanciu din Suceava- care a adus în atenția publicului aspecte din viața și opera lui Ovidiu Stanciu, care avea expuse peste 40 de tablouri cu figuri  cunoscute ale marilor români, expoziția fiind denumită sugestiv „Valori naționale”. De remarcat că printre lucrările expuse de Ovidiu Stanciu se afla și figura poetului Grigore Vieru- realizată special pentru acest eveniment.

Au urmat momentele artistice ale copiilor și tinerilor Asociației Culturale „Eu Cred”, care s-au perindat pe scenă, recitând și cântând la chitară ( Nicola Alexa, Anna Tanasă, David Ichim, Cosmin Caia, Răzvan Tanislav, Ștefania Bulache, Matei Mihăilă).Un moment artistic extraordinar a fost susținut de membrii grupului „Aripi de Folk” Roznov (Alisa Funingănă, David Rotariu, Sofia Neacșu, Antonia Zabulic, Anamaria Căpitanu, Iustina Timofte, Anamaria Ilarie, Elisabeta Neacșu-Puică, Georgia Zbranca și Ecaterina Timofte) care au interpretat într-un mod aparte cântecul „Reaprindeți candela”, precum și alte 2 cântece ( la cererea publicului).Ionuț Coșerariu (care este și coordonatorul acestui grup)  a închis cercul copiilor și tinerilor, urmând apoi un recital de o sensibilitate aparte oferit de corul „Armonia sufletului” din Piatra-Neamț, coordonat de preoteasa Iuliana-Antoaneta Crușitu (dirijor Vasile Tărăboanță), urmat de recitalurile doamnei prof. Cristina Marin și Grupului Folk „Eu Cred”, seara fiind încheiată de recitalul extraordinar al invitaților speciali, Corina și George Nica, sosiți de la Brașov pentru acest eveniment special. După 3 ore de spectacol, publicul părea că nu mai vrea să se retragă, pentru că, la un moment dat, s-a auzit o voce suavă, care fredona un refren cunoscut din melodia „Până la lacrimi” al formației „Savoy” („O, ce splendoare, mă doare, mă doare-această floare…”) Era vocea doamnei prof. Mariana Costea- o doamnă trecută de 75 de ani- fostă profesoară de muzică, membră a Corului „Armonia sufletului”, nimeni alta decât mama celebrei soprane Cela Costea de la Opera din Atena- Grecia).Pentru câteva minute, doamna Mariana Costea a confiscat microfonul și împreună Corina și George Nica a hipnotizat publicul, încheind o seară culturală extraordinară.

Dar seara nu s-a putut încheia fără surpriza lui Ovidiu Stanciu, care a oferit 3 desene-caricaturi cu figurile lui Valentin Bălănescu ( Mesagerul de Neamț), Daniel Dieaconu ( Ecoul Munților) și Marius Mihai Coșerariu ( Asociația Culturală „Eu Cred”).

Acest eveniment, unic in felul său în județul Neamț, a fost sprijinit de Fundația „Autonom” Piatra-Neamț, care a oferit gratis un spațiu de desfășurare absolut minunat și toate facilitățile, dar și de Uniunea Județeană a Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Neamț (U.J.P.P.V Neamț) președinte prof. Costache Lupu), Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ( A.N.C.M.R.R- filiala Neamț ( președinte col. Vasile Checheriță), precum și de partenerii media (revistele „Mesagerul de Neamț” și „Ecoul Munțlor”)

Evenimentul a avut o reprezentare, cel puțin județeană, fiind deschis publicului larg, având în vedere că în sala-amfiteatru „Autonom”, au fost prezente, în public și pe scenă persoane din Piatra-Neamț, Bicazu-Ardelean, Grințieș, Bicaz, Roznov, Ruginoasa ( prin consilierul cultural Cristina Mitrea, împreună cu familia) Tupilați ( prin Leonte Ronică- bibliotecar și promotor cultural, care, de altfel a și vorbit publicului despre întâlnirea cu poetul Grigore Vieru de la Vânători-Neamț.

Prin acest eveniment, Asociația Culturală „Eu Cred” a reușit să aducă un omagiu emoționant poetului Grigore Vieru, promovând în același timp valorile culturale și spirituale românești.

Marius Coşerariu

Share.

Leave A Reply