luni, mai 20
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Unul din cei mai de seamă oameni ai judeţului Neamţ, doctorul D. Cantemir, a lăsat în urmă o operă de cercetare ştiinţifică valabilă în anumite aspecte şi astăzi, aducându-şi în acelaşi timp o contribuţie importantă sub raport profesional, medical, social, economic şi politic. Şi, cu mândrie şi patriotism local evidenţiem legătura sa cu Bălţăteştii, benefică şi astăzi pentru sănătatea multor oameni

Născut la Roznov la 19 aprilie 1848, a urmat cursurile primare la Şcoala Domnească nr. 1 de Băieţi din Piatra Neamţ. În 1862, la solicitarea doctorului general Carol Davilla, unul din cei mai buni elevi ai judeţului, respectiv D. Cantemir,  a fost trimis la Şcoala de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1866, la vârsta de 18 ani. În urma propunerii generalului Davilla, sublocotenentul Cantemir a devenit bursier al statului la Facultatea de Medicină a Universităţii din Torino. Aici, a obţinut titlul de doctor în medicină şi chirurgie.

Reîntors în ţară, a fost numit, prin concurs, medic primar la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Pe tărâmul cultural şi politico-social, doctorul Cantemir a participat alături de Lascăr Radu, Ion Negre şi Calistrat Hogaş la înfiinţarea societăţii şi revistei literare „Asachi”. A iniţiat şi condus multe instituţii economice din Piatra Neamţ. Ca politician a fost deputat şi senator de Neamţ. A fost corespondent şi membru al mai multor societăţi din ţară şi străinătate. Opera capitală a doctorului Cantemir este legată de fondarea marelui stabiliment balnear Băile Bălţăteşti, cel mai frumos şi durabil monument al memoriei sale.

Prin muncă şi eforturi financiare, a reuşit în doi-trei ani să creeze un aşezământ, pe atunci, modern, de prim rang.

Timp de 15 ani s-a dedicat cu o deosebită abnegaţie extinderii băilor, cât şi vieţii satului Bălţăteşti.

Doctorul D. Cantemir a murit în 1896, rămânând în memoria tuturor pentru modul altruist în care şi-a exercitat misiunea de doctor şi cercetător.

Dionisie Ioan SAVIN

 

Share.

Leave A Reply