duminică, septembrie 8
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin
Motto: „Şi Moldova nasc oameni”, Miron Costin

Mihai Eminescu a fost sărbătorit în diverse moduri și locuri, pe 14, 15 sau 16 sau chiar 17 ianuarie, în grupuri mai mari sau mai mici, fiecare contribuind după priceperea și simțirea lui. La Pensiunea „Orient” din Frumosu, comuna Farcașa, chiar pe 15 ianuarie 2023, un grup de iubitori de cultură, de frumos, de Eminescu, s-au întâlnit pentru a cânta, pentru a recita, pentru a asculta, pentru a împărtăși. Amfitrioana: profesoara de matematică Dumitrina Erhan din Săvinești. Invitați speciali: Marius Coșerariu, Elena Ropotoaia și Cosmin Caia de pa valea Bicazului şi Ionuţ Stoian de la Zăneşti.

Două tinere talente locale, Eugenia Petrea din Borca şi Maria Popovici din  Grinţieş, au deschis manifestarea cântând pentru Eminescu, chitara completând vocile lor frumoase.

Muzica folk prezentată de invitaţi a fost un reuşit meleu de melodii compuse pe versuri de Mihai Eminescu şi cântece proprii ale artiştilor sau şlagăre ale Cenaclului Flacăra pe versuri de Adrian Păunescu sau Nichita Stănescu.

Invitat special alături de protopopul Ionel Cuţuhan a fost stareţul Mănăstirii Petru Vodă, părintele Hariton Negrea a fost rugat să vorbească despre un volum colectiv coordonat de doamna Erhan dedicat părintelui Iustin. A urmat un expozeu lung, dar foarte bine primit de publicul de unde parcă se opriseră şi necesarele respiraţii. Cu elocinţă, cu căldură, cu umor a fost schiţat portretul omului, martirului şi duhovnicului care a fost părintele Iustin. Sfântul Părinte pentru mulţi. Marius Coşerariu i-a cerut părintelui Hariton să nu părăsească improvizata scenă pentru a-i fi alături cât va recita o poezie scrisă atunci când, poliţist fiind, a participat la păstrarea ordinii la înmormântarea părintelui Iustin. Ca un făcut parcă, poezia avea o melodie a ei compusă de Dumitrina Erhan şi care s-a cântat pe dată. Şi părintele stareţ nu a părăsit scena până când membrii Asociaţiei „Eu cred” nu au cântat o piesă a lor, deja foarte cunoscută: „Stăpâni la noi acasă”.

Tânărul Cosmin Caia a început să înfierbânte clapele orgii şi s-au născut hore, sârbe şi cântece de petrecere, la microfon succedându-se Ionuţ Stoian, Marius Coşerariu şi un alt artist grinţieşean – Lucian Arsinte. Nu au lipsit „bătăile la podea” sau strigăturile. O mică agapă a fost  oferită de doamna Dumitrina Erhan de sufletul mamei sale, născută şi ea la mijloc de ianuarie. Manifestarea a dovedit că astfel de acţiuni, chiar dacă făcute în frumosul stil românesc „de iureş”, pot fi mai mult decât reuşite. A fost o frumoasă întâlnire românească închinată unor mari români…

Daniel DIEACONU  

Share.

Leave A Reply