Războiul înseamnă moarte și durere. Dovadă ne sunt mărturiile celor care au luat parte la luptele ce s-au dat în perioada celor două războaie mondiale. Cei mai mulți dintre noi, ne raportăm la el ca la o înșiruire de relatări dureroase, dintr-o perioadă în care au trăit bunicii sau părinții noștri.
Unul dintre cei care au trăit și a simțit pe propria piele cruzimea războiului a fost și Ion V. Ciucanu, din comuna Ceahlău. Fiii dânsului, Vasile I. Ciucanu și Teodor I. Ciucanu ne-au povestit despre chinurile prin care bădia Ion a trecut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
„Tatăl meu, Ion V. Ciucanu s-a născut la data de 9 septembrie 1925, în comuna Ceahlău, județul Neamț. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o în locurile natale, ocupându-se cu muncile agricole și creșterea animalelor, mai puțin cu pregătirea școlară. A absolvit totuși patru clase.
La aflarea veștilor despre schimbările făcute pe front, au fugit acasă, pe jos. După câteva zile, în timpul nopții, noile autorități și cu organele de poliție însoțiți de un activist sovietic, s-au deplasat la casele tinerilor care participaseră la săpat tranșee la Târgu Neamț, i-au trezit din somn și fără să le spună nimic, i-au transportat undeva în orașul Dej. Acolo erau adunați toți cei care urmau să fie deportați în lagăre, în Uniunea Sovietică la Dnepropetrovsk.
În funcție de condiția fizică și de meseriile pe care le cunoșteau, deținuții au fost repartizați la muncă. De menționat este faptul că cei din lagăr erau puși la cele mai grele și mai umilitoare munci, nu aveau nici un fel de drepturi și erau păziți mereu de santinele înarmate. Erau considerați deosebit de periculoși, pentru că au ajutat armata germană împotriva rușilor. Cei care nu rezistau la efortul fizic și cei care încercau să fugă erau împușcați. De cele mai multe ori, deținuții se băteau între ei pentru ca să le ajungă mâncarea, fiecare apărându-și <<gamela >> ca pe un lucru <<sfânt>>.
Șeful colhozului i-a arătat caii, dându-i sarcini precise și stricte în ceea ce-i privește. Caii trebuiau să fie bine îngrijiți, alimentați, adăpați, deoarece șeful colhozului trebuia să inspecteze lanurile de cereale, pe zeci și sute de hectare.
Caii erau schimbați zilnic. A fost obligat să învețe limba rusă „din mers” pentru a putea comunica cu cei din colhoz. Pentru seriozitatea și sârguința cu care-și îndeplinea sarcinile, șeful colhozului a prins drag de el și i-a promis că-l va scoate din lagăr. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece, în urma înțelegerii dintre guvernul României și cel al Uniunii Sovietice, s-au eliberat deținuții din lagăre și au fost trimiși în țara de origine. Astfel a beneficiat și tata de libertate, ajungând acasă în 1948.
Soarta nu a fost blândă cu dânsul în 1965, când soția dânsului se îmbolnăvește, rămânând paralizată pe tot restul vieții. A fost nevoit să se împartă între problemele familiei: creșterea celor șapte copii și îngrijirea soției.
Un lucru ce trebuie subliniat este modul în care Bădia Ion și-a crescut copiii, insuflându-le dragostea și respectul față de familie. În 1991, îi moare soția, tanti Ioana, ca mai apoi inundațiile din 2005 să-i distrugă o parte din grădină și grajdul de animale.
Se stinge din viață în martie 2011, la vârsta de 86 de ani, lăsându-și în urmă cei șapte copii, care vor duce mai departe tradiția și obiceiurile familiei, arătându-și astfel respectul față de părinții și înaintașii săi.
Maya-Mihaela Bicăjanu